7 razloga za popiti dvije čaše vode odmah nakon ustajanja

Iako vam je ispijanje vode odmah nakon ustajanja u tom trenutku možda posljednje na umu, zapravo, ovo je sjajan način na koji da razbudite i ojačate tijelo.

Kao što već svi znamo, hidriranje je ključno za pravilno funkcioniranje našeg tijela, a ispijanje vode ima i kratkoročne i dugoročne beneficije po naše zdravlje. Dehidracija izaziva glavobolju, hipertenziju, bubrežni kamenac, gojaznost, sinusitis, pa čak i neke vrste raka.

Stručnjaci savjetuju da tijekom dana popijemo oko dvije litre vode, a ovim ritualom trebalo bi početi odmah ujutro. Za to postoji nekoliko razloga.

1. Zdravlje kože

Voda pomaže našem tijelu da se brže oslobodi toksina, a samim time i naša koža postaje zdravija i sjajnija. Zapravo su studije pokazale da ispijanje vode ujutro poboljšava cirkulaciju i utječe na stvaranje novih stanica. Manjak vode u organizmu s druge strane utječe na pojavu bora i dubljih proširenih pora.

2. Višak kilograma

Osim toga što ispijanjem vode bivamo manje gladni i nemamo “napadaje gladi“, ispijanje vode ujutro pomaže tijelu da izbaci toksine, a u isto vrijeme pokrećemo i rad crijeva.

3. Ubrzavanje metabolizma

Ispijanje vode na prazan želudac ubrzava metabolizam za 24 %. A ubrzavanjem metabolizma naš probavni trakt brže probavlja hranu. Isto tako, voda pročišćava crijeva te organi lakše apsorbiraju nutrijente iz hrane.

4. Zdravija kosa

Jeste li znali da 25 % težine jedne vlasi čini upravo voda? A kad smo dehidrirani, kosa postaje krhka i tanka. Još jedan razlog da ispijamo vodu odmah ujutro – zdravija i jača kosa.

5. Ublažava žgaravicu

Žgaravica može uzrokovati povećanje kiseline u želucu, kao i refleks kiseline u jednjaku. Ali ispijanje vode ujutro vraća kiselinu u želudac. Isto tako, kada dođe vrijeme za doručak, nećete osjetiti simptome žgaravice.

6. Zdravlje bubrega i mjehura

Kiselina može utjecati i na pojavu bubrežnog kamenca. Samim tim, voda sprječava ovu pojavu jer čisti bubrege. Isto tako, ispijanje vode pomaže tijelu da izbaci toksine koji utječu na upalne procese u mjehuru.

7. Jači imunološki sustav

Voda na prazan želudac balansira limfni sustav, a stabilan limfni sustav jača imuni sustav.

Izvor: Ljepota&Zdravlje.hr