8. rujna – Međunarodni dan pismenosti

Što je Međunarodni dan pismenosti?

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Na konferenciji je predstavljena inicijativa za proglašavanjem jednog dana u godini Međunarodnim danom pismenosti, kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnoj razini. Kao dan obilježavanja odabran je 8. rujna, a UNESCO je s obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti počeo već sljedeće, 1966. godine.

U Hrvatskoj je val opismenjavanja počeo 1945. godine. Nepismeni, prema popisu stanovništva 2011. godine, u Hrvatskoj čine 0.8 % stanovništva (32 302 osobe), od čega je 2583 osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Informatička pismenost

Izvješće državnog zavoda za statistiku iz 2016. godine:

“Zbog sve većega korištenja računala na radnom mjestu informatička pismenost (sposobnost korištenja računala i računalnih programa) postala je nužnost u većini zanimanja. Od ukupnog broja stanovnika starijih od 10 godina 57,4% zna se služiti internetom, 53,1% elektroničkom poštom, 52,1% obradom teksta i 45,2% tabličnim izračunima.”

Zanimljivost:

Najveća stopa pismenosti iznosi 100% u Gruziji. Najnepismeniji su stanovnici Burkine Faso, sa samo 23.6% pismenih ljudi.

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje te predstavlja temelj za stjecanje znanja, osoban razvoj pojedinca te napredak društva u kojem živimo. Razne međunarodne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.

Izvor: dzs.hr
: studentski.hr