Dani europske baštine 2017.

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Vijeće Europe pokrenulo je inicijativu 1985. godine, koja je postala zajednička akcija u suradnji s Europskom unijom od 1999. godine. Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Otad se kontinuirano obilježavaju svake godine tijekom rujna i listopada.

Obilježavanje Dana europske baštine već dugi niz godina stavlja u fokus zajedničko kulturno naslijeđe europskog kontinenta te na taj način širi znanje i podiže svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, temeljene na međusobnoj toleranciji i poštovanju.

U brojnim naseljima diljem Hrvatske, od Vukovara do Konavala, organizirane su izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu te ih pozicionirati kao temelj, izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja. Ulazak na sva događanja je slobodan.

 

Program u Vukovaru 06.listopada 2017.

Predavanje Arheološka nalazišta u krajoliku Vukovarsko-srijemske županije u 10:00 sati, Konzervatorski odjel u Vukovaru, Županijska 5, Vukovar

Obilazak arheoloških lokaliteta  Otok „Virgrad“ – Srijemske Laze „Utvrda“ – Novi Jankovci – „Jankovačka Dubrava – Tumuli“ u 12:00 sati

Predavač i vodič: Marko Mikolašević, dipl. arheol. i pov. umj., viši stručni savjetnik konzervator

Organizator: Konzervatorski odjel u Vukovaru

  • Za obilazak se preporučuje prikladna odjeća i obuća, u slučaju kiše i zaštita od kiše, trajanje obilaska cca 4 sata.

Informacije o ostalim programima diljem Hrvatske pogledajte u brošuri.