Dobro napisan životopis jedan je od najvažnijih aspekata traženja posla

Znate li da poslodavci u prosjeku potroše samo 6 sekundi na pregled pojedinog životopisa? Pobrinite se da se vaš istakne.

Iz vašeg životopisa budući poslodavac steći će prvi dojam o vašim znanjima i vještinama, obrazovanju, radnom iskustvu i drugim postignućima, stoga je važno predstaviti se u najboljem svjetlu. Također je važno da sadržajem svojeg životopisa brzo i jednostavno „iskočite“ iz mora sličnih prijava i jasno prikažete poslodavcu da ispunjavate najvažnije kriterije iz oglasa za posao.

Europass CV standardizirani je format životopisa koji je priznat i koristi se u cijeloj Europi. On na jasan način predstavlja vaše vještine i kvalifikacije te će svojom formom biti razumljiv u cijeloj Europskoj uniji. Na Europass portalu možete se registrirati i osim izrade životopisa koristiti brojne druge dostupne funkcionalnosti. Na stranicama hrvatskog Europass centra pronaći ćete savjete i druge korisne informacije o izradi životopisa i drugih Europass dokumenata.

Neovisno radi li se o Europassu ili nekom drugom formatu, osnovni recept je uvijek isti, a to sadrži sljedeće “sastojke”: 

1. Kontakt podaci: Za početak, potrebno je navesti svoje osobne podatke: ime i prezime, adresu i kontaktne podatke. Ako ih imate, ne zaboravite navesti i profile na poslovnim društvenim mrežama. Svakako pokušajte izbjeći greške pri tipkanju, budući da će vas poslodavac  na temelju podataka iz životopisa možda poželjeti kontaktirati za intervju.

2. Osobni profil: Osmislite „ubojit“ osobni profil, odn. kratki odlomak od oko 100 riječi kojim ćete potencijalnom poslodavcu poručiti zašto ste baš vi idealni kandidat koji traže. Fokusirajte se na ono što će vas istaknuti u usporedbi s ostalim kandidatima i što je bitno da osoba koja čita životopis posebno uoči. Primjerice, ako posao za koji se prijavljujete uključuje rad s ljudima, pokušajte naglasiti svoje specifične, relevantne osobine poput vještina pregovaranja, uspješne suradnje sa zahtjevnim klijentima, prezentacijskih vještina, vještina rješavanja sukoba ili sposobnost empatije.

3. Radno iskustvo: Navodite poslove koje ste obavljali obrnutim kronološkim redom. Navedite naziv poslodavca, vremensko razdoblje u kojem ste bili zaposleni na određenom poslu, naziv radnog mjesta i opis posla. Pri opisu posla nemojte samo nabrajati svoje radne zadatke i dužnosti, već istaknite i postignuća za koja ste sami zaslužni.

*Vrlo je bitno prilagoditi životopis poslu za koji se prijavljujete. Neka bude jedinstven i u skladu s vašim iskustvom i kriterijima iz oglasa za posao. Izostavite sva nepotrebna iskustva, a ona relevantna zadržite u životopisu.

4. Obrazovanje i osposobljavanje: Informacije o obrazovanju također navodite kronološki, od najrecentnijih prema starijima. Navedite razdoblje u kojem ste studirali, išli u srednju školu te zvanje koje ste stekli po završetku obrazovanja te ime ustanove koja vam je dodijelila kvalifikaciju.

*Ako ste upravo završili školovanje i nemate još značajnijeg radnog iskustva, umjesto odjeljka s radnim iskustvom možete prvo krenuti s ovime.

5. Vještine: U svojem ste obrazovanju i dosadašnjem radnom iskustvu zasigurno stekli brojne vještine, poput međuljudskih, organizacijskih ili jezičnih vještina. Možda ste radili u timu ili ste u obavljanju posla imali priliku rješavati konkretne probleme. Sasvim ste sigurno razvili svoje digitalne vještine, morali ste poštivati rokove, biti precizni ili poslovati u međunarodnom okruženju. Brojne tzv. „meke“ vještine moći ćete vrlo efikasno koristiti u brojnim radnim okruženjima, stoga ih svakako predstavite željenom poslodavcu.

* Vještine nemojte samo navesti, već pojasnite kako i gdje ste ih razvili.

6. Izgled i format: Životopis treba biti sažet, uredan i pregledan te ne duži od dvije stranice. Koristite jedan font, a naslove i podnaslove istaknite podebljanim i većim slovima. Na samom kraju pažljivo pregledajte cijeli tekst kako biste izbjegli pravopisne i gramatičke greške, a dobro bi bilo da prije slanja još netko osim vas pročita životopis kako biste dobili mišljenje iz druge perspektive.

Postoji nekoliko uobičajenih formata životopisa, poput Europassa, i bilo bi dobro koristiti neki od njih. Korištenjem prepoznatljivih formata olakšat ćete cijeli proces sebi, a i osobi koja vas zapošljava, dok kreativni i posebni uvijek možete biti u sadržaju kojeg ćete u životopis upisati.

I za kraj, uložite vrijeme i trud u sastavljanje životopisa jer je to jedan od najvažnijih koraka za dobivanje novog posla.

Izvor: MojPosao.net