Energetsko piće – zar ti treba?

Nastavljamo na temu prevencije ovisnosti!

  • Kofein je jedan od brojnih sastojaka energetskih pića kojeg danas, u velikoj količini i svakodnevno, koriste djeca i mladi.

Što kofein iz energetskog pića čini tvom tijelu?

  • INFORMIRAJ SE!

 

 

 

 

 

Informativan i poučan materijal pripremila je Alexandra, dugoročna (ESS) volonterka PRONI Centra.

 

 

Na prvi pogled sastojci energetskog pića i ne izgledaju tako strašno, osim što za neke ne bismo znali objasniti čemu služe i zašto su sastavni dio ovih pića. Sastojci su poredani po količini, pa tako voda čini najveći do energetskih pića, a bojila najmanji dio.

Budući da je riječ o piću, odnosno tekućini, naravno da je na prvom mjestu voda. No, odmah iza vode dolaze saharoza i glukoza, odnosno šećeri. Tako nije riječ samo o energetskom i gaziranom piću, već i slatkom, odnosno zašećerenom piću, iako postoje i opcije koje su “sugar free“. Slijede limunska kiselina i ugljični dioksid zbog kojeg je ovo piće i gazirano. Nakon toga dolazi taurin.

Što je taurin? Taurin je aminokiselina koja se, za razliku od ostalih, u našem tijelu ne koristi za sintezu proteina. Glavni problem taurina jest taj što uzrokuje neravnotežu dušika u tijelu te se povezuje s povišenim krvnim tlakom, moždanim udarom i srčanim bolestima. Pored taurina koji podiže energiju i za kojeg se smatra da djeluje duboko u mozgu, sastav energetskih pića čini i kofein, također podizač energije.

  • Je li međusobno djelovanje taurina i kofeina glavni krivac za štetnost energetskih pića?

Ova kombinacija je uvelike štetna, posebice kad su u pitanju energetska pića i djeca ili energetska pića i srce. Pijenje energetskih pića posebice je opasno za one ljude koji ni ne znaju da imaju problema sa srcem ili određene srčane mane.

No, svakodnevna konzumacija energetskih pića, i to u većim količinama, neminovno će dovesti do metaboličkih poremećaja, ugrožavanja zdravlja bubrega i srca. Konzumacija energetskih pića posebno postaje opasna kada uz njih redovito konzumiramo i kavu te druga pića ili hranu s većom količinom kofeina, ali i šećera.

Kofein ima svoje mjesto u sklopu pravilne prehrane, u obliku kave u umjerenim količinama. Kofein može biti i dobar saveznik u vježbanju, no njegov unos treba biti u skladu sa zdravstvenim parametrima i stvarnim potrebama.

Još gora kombinacija jesu energetsko piće i alkohol, npr. energetsko piće i votka. Ova ubojita kombinacija uzrokuje dehidraciju organizma koji je istodobno izložen kofeinu, šećerima i alkoholu. Srce teško podnosi ovakve otrove i nekada nismo svjesni do kojih rubova izdržljivosti dovodimo naše organe.

 

  • Pitamo opet: zar ti treba energetsko piće?