Europski dan informiranja mladih

17. travnja ERYICA, zajedno sa organizacijama članicama slavi Europski dan informiranja mladih i rođendan ERYICA širom Europe.

Europski dan informiranja mladih posebna je prilika za podizanje svijesti o pravu mladih na pristup cjelovitim i pouzdanim informacijama. 

Ovogodišnji Europski dan informiranja mladih obilježava se pod sloganom:

Youth Info #mindmymind

Discover your inner self. Speak up.

2020. bila je godina puna izazova. Čitav svijet bio je prisiljen prilagoditi se novoj stvarnosti u kojoj su internetska okupljanja, maske i socijalna distanca postali “novo normalno”.  

Poslovi su postali rad na daljinu, škole su započele digitalnu transformaciju, a čini se da su putovanja bila posljednji prioritet na našem popisu. Značajne promjene dogodile su se mahnitim tempom. Promjene koje nisu ostavile prostora za prilagodbu, prostora da se bude svjestan situacije i s tim povezanih posljedica, što je dovelo do klime straha i neizvjesnosti.

Zbog te situacije mentalno zdravlje postalo je manje tabu, a više ponavljana tema razgovora u profesionalnoj i privatnoj sferi. Međutim, još puno toga treba učiniti!

Zbog toga kampanja EYID 2021 ima za cilj:

  • započeti raspravu o problemima mentalnog zdravlja;
  • biti glas koji će prekinuti stigmu mentalnog zdravlja među mladima;
  • normalizirati potrebu za traženjem podrške za emocionalno blagostanje;
  • dati mogućnost mladima da se slobodno izraze;
  • pokazati profesionalnost, bliskost i iskustvo informativnih centara u vezi s podrškom mentalnom zdravlju i blagostanju te u pružanju alata i sredstava za rješavanje bilo kojeg problema.

Otkrijte svoju unutrašnjost: mladi moraju znati da je u redu ne osjećati se uvijek dobro. Trebaju znati prepoznati različite emocije koje imaju tijekom dana i pronaći najbolji način kako se nositi s njima.

Govorite glasnije: Info centri za mlade treba da budu siguran prostor za slobodno izražavanje mladih. Info centar za mlade ti može pružiti informacije gdje možeš potražiti pomoć. Nisi sam/a!