Europski dan jezika

Zašto Europski dan jezika?

Nikada nije bilo više mogućnosti za raditi ili studirati u drugoj europskoj zemlji – ali nedostatak jezične kompetencije sprječava mnoge ljude da iskoriste ove pogodnosti.

Globalizacija i oblici poslovnog vlasništva znače da građani sve više trebaju poznavati vještine stranih jezika da bi učinkovitije radili u svojim zemljama. Engleski sam više nije dovoljan.

Europa je bogata jezicima – postoji preko 200 europskih jezika i još ih se više govori među građanima čije su obitelji podrijetlom s drugih kontinenata. To je važan resurs

koji treba priznati, koristiti i njegovati.

Jeste li znali?

Mnogi jezici imaju 50.000 riječi ili više njih, ali pojedini govornici obično znaju i koriste samo jedan dio ukupnog vokabulara: u svakodnevnom razgovoru ljudi koriste istih nekoliko stotina riječi.

Dvojezičnost i višejezičnost imaju za posljedicu i ekonomske prednosti: radna mjesta su lakše dostupna onima koji govore nekoliko jezika, dok višejezične tvrtke imaju bolju konkurentsku prednost od jednojezičnih.

Neeuropski jezici koji se najčešće govore na europskom teritoriju su arapski, kineski i hindu, svaki sa svojim sustavom pisanja.

Ususret obilježavanju Europskog dana jezika osmišljen je i kviz Upoznajmo jezike!

Kviz će testirati vaše poznavanje svjetskih jezika, a zaigrati ga možete na poveznici.

Najbolje i najbrže sudionike nagradit će se  tabletom Samsung Galaxy Tab 10, tečajem stranog jezika po izboru u Školi stranih jezika Nova Varšavska, čitačima e-knjiga Kindle Paperwhite i poklon paketima.

Za sva dodatna pitanja  možete se  obratiti na europskidanjezika2020@gmail.com