Europski tjedan sporta

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe.

Stručnjaci preporučuju svakodnevno 60 ili više minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti zbog toga što tjelesna aktivnost utječe na zdravstvenu dobrobit svakog dijela tijela, utječe na bolje psihičko zdravlje i može spriječiti i smanjiti rizik obolijevanja od nekih bolesti. Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja Središnjeg državnog ureda za sport čak 62% građana nije tjelesno aktivno.

Jedan od najvećih razloga zašto ljudi odustaju od redovitog vježbanja je nedostatak interesa: ako onaj sport ili aktivnost kojim se bavite nije zabavan, odnosno ako se ne zabavljate dok se bavite tjelesnom aktivnosti ili sportom, vjerojatno ćete odustati od njega. Dobro je to što postoji mnogo različitih sportova i različitih aktivnosti koje možete isprobati kako bi vidjeli koja je vama odgovarajuća i zabavna.  Ovdje možete pogledati popis sportskih klubova u gradu Vukovaru.

Pri odabiru odgovarajuće vrste sporta ili aktivnosti, dobro je razmisliti da li želite raditi sami, volite li grupne sportove, da li vam je važno da imate svoj vlastiti raspored ili da ovisite o dogovorima sa grupom? Odgovori na ova pitanja mogu vam pomoći da li biste radije ovisili sami o sebi, kao kod trčanja ili biciklizma, ili vam se više sviđa zajednička motivacija i druženja koje dobivate kao član nekog tima.

Glavna tema Europskog tjedna sporta je #BeActive i usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine te podizanje svijesti o brojnim dobrobitima koje donosi sport i tjelesna aktivnost. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj će službeno biti otvoren na Jarunu 23. rujna, gdje će se svima, koji još nisu odabrali sport za sebe, omogućiti da besplatno isprobaju više od 30 sportova, a službeno će biti zatvoren 30. rujna u Vukovaru.

 

 

Sve događaje možete pratiti na službenoj i facebook stranici.