Fakultet bez profesora i školarine?

U Kaliforniji je otvoren fakultet u kojem nema profesora ni predavača, a zove se 42. Svake će godine obrazovati oko tisuću studenata u području kodiranja i razvoja software-a. Kolege će pomagati jedni drugima, ali se i međusobno ocjenjivati.

Nema troškova školarine

Iako se ovaj sustav rada može činiti neobičnim, već tri godine u Francuskoj sasvim dobro funkcionira: diplomci ovog neobičnog fakulteta zapošljavaju se u kompanijama kao što su IBM, Amazon, Tesla, a nije im strana niti ideja osnivanja vlastitih tvrtki, piše BBC.

42 je osnovao francuski milijarder Xavier Niel koji financijski podupire program što znači da su studij i smještaj besplatni. Niel i njegovi kolege suosnivači dolaze iz svijeta tehnologije i start up-ova, a pokušavaju za obrazovanje učiniti ono što je Facebook napravio za komunikaciju i Airbnb za turizam i traženje smještaja – revoluciju.

Ecole-42-Bonjour-la-French-Tech-Blog-3

Njihova je zamisao jednostavna: kombinirat će učenje u timu sa učenjem koje se temelji na projektnim zadacima. Obje metode popularne su među profesionalnim edukatorima, no najčešće uključuju supervizora ili nastavnika.

Studenti na fakultetu 42 imaju zadatak osmisliti i realizirati projekt, a za potrebe ovoga na raspolaganju su im resursi na internetu, ali i pomoć kolega koji rade istovremeno s njima u prostoriji prepunoj računala. Ovakvom timu nasumično će dodijeliti kolegu studenta koji će ocijeniti rad. Nakon završetka projekta, studenti se pomiču po “levelima” na temelju novih izazova koje savladavaju – baš kao u igricama koje najčešće osmišljavaju. Kad dosegnu razinu 21 diplomirat će, za što im najčešće treba između tri do pet godina. Na kraju školovanja dobivaju certifikat, ali ne i diplomu.

Ecole-42-Bonjour-la-French-Tech-Blog

Osnivači fakulteta tvrde da ovaj način učenja potiče aktivnost studenata za razliku od tradicionalnog obrazovanja koje potiče pasivno upijanje informacija koje im se nude na predavanjima.

Profesor Dan Butin sa Koledža Merrimack u Massachusettsu kaže da je ovakav način učenja dobar te bi ga trebalo implementirati u više škola i fakulteta. Kaže da je svakako bolji način za učenje od klasičnih predavanja koja najčešće ne motiviraju studente da promijene način razmišljanja i sudjeluju u raspravama i kreativnom rješavanju problema. No, također smatra da se ovdje otišlo predaleko jer su profesori potpuno eliminirani. Studenti naime najbolje uče u timovima vršnjaka, ali kad su pod nadzorom iskusnog profesora, tvrdi on.

“Snažan razlog za profesore jest taj što može voditi studente u situacijama kad se susretnu s kompleksnim, dvosmislenim i teškim problemima koji su najčešće van njihovih dometa vještina i sposobnosti”, kaže. “Dobri profesori vode studente do, kako ih ja zovem, ‘aha!’ trenutaka.”

Model obrazovanja koji nudi 42 pruža alternativu masovnim otvorenim on-line kolegijima (MOOC-ovi) koji omogućavaju studentima diljem svijeta da odslušaju i polože određene kolegije s različitih sveučilišta besplatno ili za simboličnu cijenu.

Fakultet bez profesora nudi povoljnije obrazovanje od većine tradicionalnih institucija, ali nudi i pozitivne učinke druženja u fizički prisutnoj zgradi, predavaonici i interakciji s drugim kolegama, čega prilikom on-line učenja nema.

Ovaj model ipak ne odgovara svim studentima: neki ne mogu podnijeti pritisak zajedničkog rješavanja problema i sudjelovanja na projektima, a drugi pak ne mogu podnijeti lošu ocjenu koju dobiju od kolege kraj kojega sjede na “predavanjima”. Ako ste pak disciplinirani i motivirani za rad i studij, ovaj će vam način studiranja svakako odgovarati.

Nicolas Sadirac, dekan fakulteta 42 u Parizu kaže da ovaj model odlično funkcionira u slučaju studenata koji su se razočarali u “mainstream” oblicima obrazovanja koji mlade ljude često ukalupljuju i daje im smjernice kako i što raditi.

Prijemni ispit je također specifičan: potpuno je nebitno s kojim se uspjehom prijavljujete. Čak 40% studenata u Parizu nije završilo čak ni srednju školu.

“42 podsjeća svoje studente da učenje može biti zabavno ako slijedite svoje interese umjesto da vam učitelji govore na što se točno morate usredotočiti”, kaže Sadirac.

42 je otvoren za sve između 18 i 30 godina, nevažno, jesu li završili školu ili imaju diplomu. Obuka je potpuno besplatna, a traje od 3 do 5 godina.

 

Više istraži OVDJE.

Izvor: mojfaks.com
42.us.org