Istra – minijaturni svijet

Istra – bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora.

Ovaj srcoliki minijaturni svijet i najveći poluotok Jadranskog mora presijeca 45. paralela podcrtavajući idilični geografski položaj – onaj s četiri pravilno raspoređena godišnja doba, proljeća bujnog zelenilom i rujne jeseni, ugodnih ljeta i blagih zima.

Kad uđete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, zadivit će vas svaki njen detalj, svaka pojedinost, crkvena pročelja i gradski portali, seoske ulice s kortama, voltama i baladurima, klokot brzog potoka i proplanak s rascvalim trešnjama.

 

Sve je tu blisko i prijateljsko: i priroda i naselja i ljudi.

 

Istra je najveća zelena oaza sjevernog Jadrana. Duž obale i na otocima prevladavaju borove šume i prepoznatljiva zelena makija. Glavni predstavnici makije su crnika i planika. Šume u Istri pokrivaju 35% površine.

 

Ljudi i običaji

Stanovnici Istre oduvijek su bili težaci. Od povijesnih zanimanja, prema kojima je Istra bila znana, danas su gotovo nestale nekad presudne djelatnosti – kamenoklesar i lončar, dva tako različita zanata. Jedan u kojem se grubo reže kamen i drugi kojim se nježno oblikuje glina u posuđe.

Žitelji ovog Poluotoka znali su se pjesmom i plesom razveseliti. No i pjesma im je tvrda, atonalna, arhaična, a pjeva se dvoglasno. Instrumenti – drevni, pastirski: roženice, mih, duplice i dr. Najpopularnij ples je balun, a nošnja jednostavna, dvobojna – smeđa i bijela.

Prirodne atrakcije

Prirodna bogatstva koja nikako ne treba propustiti su Kamenolom Fantazija (Cava di Monfiorenzo) u blizini Rovinja, Nacionalni park Brijuni smješten na južnom dijelu zapadne obale Iste, Rt Kamenjak (najjužniji dio Iste) te Staza Vela draga smještena na padinama zapadnih obronaka Učke.

Tu je i Motovunska šuma koja se pruža dolinom rijeke Mirne, Limski zaljev, poznat i kao kanal ili fjord na zapadnoj obali Istre, u blizini Vrsara, Park prirode Učka i uvala Palud, smještena osam kilometara jugozapadno od Rovinja, jedini je ornitološki park u Istri.

Ističu se i Feštinsko kraljevstvo, spilja smještena u srcu Istre, nedaleko Žminja, Romualdova Špilja na istočnoj strani Limskog Zaljeva, i najveća i naljepša Špilja Mramornica u sjeverozapadnoj Istri, nedaleko Brtonigle.

Jama Bareidne smještena je nedaleko mjesta Nova Vas i zaštićeni je geomorfološki spomenik prirode. Pazinska jama odnosno ponor Pazinčice, najveće istarske rijeke ponornice, smješten je u središnjoj Istri, a ponad nje sagrađen je i poznati pazinski kaštel.

Prapovijesni arheološki lokaliteti

U povijesnom naslijeđu Istre svoje mjesto imaju i prapovijesni arheološki lokaliteti: Dvigrad – tipični srednjovjekovni grad-kaštel, Gradina na Brijunima – brončanodobno naselje, Picugi nedaleko Poreča – skup od tri brežuljka na kojima su gradinska naselja, Monkodonja – brončanodobno naselje blizu Rovinja, Vižula pokraj Medulina i Nezakcij – prijestolnica Histra, željeznodobnog naroda koji je obitavao u Istri.

Istra obiluje i brojnim ranokršćanskim spomenicima (Eufrazijeva bazilika, Sv. Marija Formoza i dr.), spomenicima rimske ostavštine (Arena, Slavoluk Sergijevaca, Malo rimsko kazalište, Ladanjska rimska vila u zaljevu Verige i dr.), kaštelima (Kaštel Morosini-Grimani, Pazinski kaštel, Kaštel u Humu i dr.), freskama, graditeljskom baštinom venecijanskog razdoblja, Austro-ugarskom arhitekturalnom ostavštinom i arhitekturom moderne i muzejima.

Gastronomija

Pripremu jela oduvijek je karakterizirala izuzetna mašta, jer – s malo sastojaka potrebno je uložiti izuzetno puno ljubavi, truda i nadasve kuharske mašte kako bi se jelo učinilo još privlačnijim.

tartuf

Tartuf su otkrili stari Rimljani i to prije 18. stoljeća. Neobičan gomolj, neugledna oblika i intenzivnog mirisa – to je tartuf! Ova rijetka i skupocjena gljiva koja raste u plodnom istarskom tlu prava je kulinarska poslastica. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu. Kroz povijest Istru je određivala i maslina. Prva pisana svjedočanstva Istra duguje upravo maslini, odnosno, maslinovom ulju i to još iz vremena starih Grka i Rimljana.

Vino

Od mnogobojnih sorta što ih nalazimo na ovome području najvažnija je malvazija istarska bijela. Ima je svugdje u Istri i neodvojivi je dio identiteta ovog podneblja.

 

Sport

               sl 070314085141            windsurfing

Blaga istarska klima, svjež zrak i čisto more omogućuju aktivan odmor tijekom cijele godine, u zatvorenim dvoranama ili na vanjskim terenima. Istra se odlukuje i brojnim stazama za jogging pa i cross trčanje kroz nedirnutu prirodu, biciklizam, jahanje te stazama za ostale «kopnene» sportove.

Hoteli više kategorije raspolažu fitness centrima, zatvorenim i otvorenim bazenima, saunama i salama za masažu.

Ekstremni sportovi u Istri zadovoljit će ‘glad’ za adrenalinom i najizbirljivijima – paragliding i letenje zmajem, freeclimbing ili sportsko penjanje po stijenama, trčanje po brdima i vožnja mountain-bikeom po zahtjevnim stazama, istraživanje špilja, skokovi padobranom…

 

Izvor: istra.hr