Kako do vozačke dozvole?

Planiraš uskoro na polaganje vozačkog? Donosimo kratak vodič do vozačke dozvole:

Početak nije težak – obavite liječnički pregled u nekoj od ordinacija radne ili prometne medicine koje obavljaju liječničke preglede za vozače. Cijena liječničkog pregleda iznosi 430 kuna + 20 kuna biljega. Obavezno ponijeti osobnu iskaznicu i potvrdu obiteljskog liječnika o zdravstvenom stanju. Liječničko uvjerenje za obuku u autoškoli i polaganje ispita važi neograničeno, dok za Policijsku upravu – kod podizanja vozačke dozvole – ne smije biti starije od šest mjeseci.

Upis u autoškolu –  s liječničkim Uvjerenjem o sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije upisujete se u autoškolu te dogovarate način plaćanja školarine i potpisujete Ugovor o osposobljavanju kandidata za vozača.

Ispiti – osposobljavanje kandidata za vozače počinje nastavom iz predmeta Prometna pravila i sigurnosni propisi (PPSP). Predavanja traju 30 nastavnih sati i organizirana su u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima. Na početku nastave dobit ćete svu potrebnu literaturu, rasporedu ispita, načinu i uvjetima polaganja pojedinih ispita te sve o uvjetima za početak praktične obuke iz predmeta Upravljanje vozilom (UV).

Nakon prometnih propisa slijedi nastava iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP) – predavanja traju 9 nastavnih sati i provode ih Crveni križ i druge ovlaštene zdravstvene ustanove, a svu administraciju oko prijave na tečaj Prve pomoći obavlja autoškola.

Nakon položenog ispita iz Prometnih propisa počinje obuka iz predmeta Upravljanje vozilom (UV). Praktična obuka iz vožnje traje najmanje 35 nastavnih sati i obavlja se u terminima koje  instruktor vožnje usklađuje s slobodnim vremenom kandidata.

* Prije završetka obuke iz vožnje potrebno je položiti i ispit iz predmeta Pružanje prve pomoći (PPP).

Upravljanje vozilom – nakon što ste položili ispite iz Prometnih propisa i Prve pomoći te uspješno savladali praktični dio programa obuke iz vožnje izlazite na posljednji ispit – ispit iz predmeta Upravljanje vozilom (UV). Prvi dio ispita iz vožnje polaže se na prometnom poligonu, a nakon položenih poligonskih radnji može se pristupiti polaganju drugog dijela ispita u gradskom prometu i na autocesti.

*Ispit iz Upravljanja vozilom (UV) trebali biste položiti u roku od najdulje 18 mjeseci od datuma kad ste položili ispit iz Prometnih propisa.

Postali ste vozač! – temeljem položenog ispita iz vožnje dobivate od ispitivača Hrvatskog autokluba Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Vozačka dozvola – u Policijskoj upravi, uz Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu te uz važeće liječničko uvjerenje (ono koje ste dobili prije upisa u autoškolu), podižete svoju vozačku dozvolu i uključujete se u veliku vozačku zajednicu čija ste pravila i propise naučili u autoškoli i kojih ste se od sada obavezni pridržavati.