Kako iskoristiti Facebook za učenje i obrazovanje

Ova društvena mreža može vam poslužiti i za puno više od bockanja, slanja friend requestova, provjeravanja što se događa u tuđim životima i dopisivanja s prijateljima. Evo nekih primjera kako Facebook možete iskoristiti za učenje i obrazovanje.

1. Pitajte i saznajte. Treba Vam neka informacija, prijedlog, ideja, mišljenje? Umjesto da samo provjerite na Wikipediji, pitajte prijatelje na fejsu. Tako ćete dobiti ne samo pregršt informacija, već i saznati različita mišljenja i stavove o temi koja Vas zanima.

2. Preko Facebooka se možete uključiti u videoprijenose, predavanja i prezentacije raznih sveučilišta, školi i organizacija diljem svijeta. Online učenje je rastući trend u obrazovanju, pa su čak i najpoznatija svjetska sveučilišta poput Stanforda i Harvarda počela besplatno puštati snimke svojih predavanja na webu.

3. Povežite se s javnim osobama ili pojedincima koji su vam bitni. Političari, znanstvenici pa i celebrityji- sve ih je više na fejsu. I hrvatski političari odgovaraju na pitanja i sugestije građana na svojim stranicama. Zanima vas nešto? Uključite se u diskusiju. Istražujete svoje obiteljsko stablo? Povežite se s dalekim rođakom iz Australije.

4. Muzeji, festivali, koncerti, dobrotvorne akcije – sva kulturna događanja koja vas zanimaju možete naći na fejsu, a informacije su svježe ažurirane i često i detaljnije od onih na službenom websiteu.

5. Igrajte igrice. Facebook igrice nisu samo poker i Angry Birds. Postoje križaljke, kvizovi, zadaci iz matematike, gramatike, opće kulture… Uključite se i kroz igru naučite nešto novo.

6.  Trebate provesti anketu? Jedan od lakših načina da to učinite je upravo preko fejsa. Sastavite pitanja i pošaljite ih članovima svoje friend liste.

7. Napravite zatvorenu grupu ili inbox razgovor s drugim učenicima ili studentima, u kojoj ćete razmijenjivati korisne informacije vezane uz gradivo, testove, seminare i druge akademske obveze.

8. Pronađite zanimljive teme. Trebate ideju za seminar, prezentaciju, izlaganje? Provjerite Facebook stranice poznatih domaćih ili stranih novina i časopisa, kako biste bili u toku s aktualnim temama i pronašli inspiraciju.

9. Vježbajte strane jezike. Dopisujte se s ljudima iz drugih država, izvornim govornicima jezika koji želite usavršiti.

10. Kontaktirajte starije studente/učenike. Raspitajte se kakav je koji izborni predmet, kako treba napraviti zadani projekt. Dobit ćete korisne savjete iz prve ruke.

11. Uključite se u diskusije koje vas zanimaju. Svaki aktualniji događaj za sobom povlači lavinu komentara u raznim grupama na fejsu. Ako i vi imate nešto za reći o toj temi, uključite se i raspravljajte s (ne)istomišljenicima.

12. Lajkajte stranice aktualnih i povijesnih događaja, sportskih klubova, država, gradova, knjiga, slavnih ličnosti koje Vas zanimaju. Osim što ćete na taj način brzo saznati sve o traženoj temi (bez stalnog guglanja), dolazit će vam i „status updates“ s najnovijim informacijama.

Izvor: educentar.net