U petak, 11. kolovoza 2023., uoči Međunarodnog dana mladih, održana je tradicionalna Kava s medijima.

Udruge PRONI Centar, Europski dom Vukovar i Mirovna grupa mladih Dunav predstavile su rad s mladima i što nas sve očekuje od jeseni.

 

PRONI Centar i dalje ss radi na informiranju mladih i provedbu volonteskog programa, kako lokalno, tako i međunarodnog.

  • u okviru programa Europske snage solidarnosti nastavljamo s primanjem stranih volontera. Trenutno u PRONI Centru, ured Vukovar, volontiraju Emine iz Turske (koja je tu već 5 mjeseci) i Lucas iz Francuske koji je došao prije 15tak dana. Njihov volonterski program i dalje će biti usmjeren na inkluzivno volontiranje i rad u OŠ Josipa Matoša Vukovar kroz direktan rad s učenicima u prod boravku.
  • od 20. kolovoza započinje timsko volontiranje u Pirovcu gdje će se u PRONI Trening centru okupiti 20 međunarodnih volontera, od kojih 5 iz RH i provodit će ekološke tematske radionice u zajednici Pirovac.
  • zahvaljujući odobrenim sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Vukovarsko-srijemske županije od jeseni nastavljamo na uspostavi novih školskih volonterskih klubova u Bršadinu i Mikanovcima i jačanju inkluzivnog volonterstva na području vukovarske zajednice i šire.

Što se tiče područja informiranja mladiha, osim što redovno preko Info centra za mlade Vukovar informiramo mlade o različitim temama, od jeseni započinjemo informativni ciklus u okviru kojeg ćemo provesti više aktivnosti :

  • završnu konferenciju u okviru projekta «Informacija za sve» sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+, gdje nam je fokus Smjernica za unaprijeđenje informiranja mladih na području OBŽ i VSŽ,
  • održati edukaciju za jačanje kapaciteta članova Savjetodavnog odbora Info centra za mlade Vukovar (osoba koje rade s mladima) i
  • obilježiti 14. Dane informiranja mladih VuMi, i sve to zahvaljući odobrenim sredstvima Grada Vukovara i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

Daljni rad na promociji i provedbi neformalnog obrazovanja kod djece i mladih gdje nas angažiraju druge ustanove i udruge da provodimo edukacije na teme volonterstva, informiranje djece i mladih o EU, prevenciji ovisnosti i sl.

Europski dom Vukovar (EDVU) predstavio je aktivnosti za mlade kroz programe suočavanja s prošlošću dugogodišnji Mirotvorni kamp “Mladi ujedinjeni u miru YUP, projekt “Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu” i partnerske aktivnosti kao što su Mirotvorna škola – posjet učenika Vukovaru u organizaciji Centra za mir i nenasilje iz Osijeka, kao i mogućnosti volontiranja u zajednici.

Mirovna grupa mladih Dunav (YPGD) predstavila je aktivnosti koje provodi s mladima za jačanje njihovih kapaciteta (ActivNGO), međunarodno volontiranje u Hrvatskoj kroz više značajnih projekata: “Volontiranje za zajednicu”, “Mladi za djecu, mlade i starije”, kao i aktivnosti usmjerene za suvremenu kulturu i umjetnost, radionice robotike i informatike kroz Klub mladih “Smanji dosadu – dovedi posadu”.

 

Zahvaljujemo se medijima, mladima i volonterima!