Koja je razlika između prehlade i gripe?

Nos vam je začepljen, kašljete, boli vas grlo i glava? Bolest je pred vratima, no je li riječ o prehladi ili gripi?

 

Što je prehlada?

Prehlada je zarazna bolest gornjeg dišnog sustava. Najčešća je bolest na svijetu i glavni razlog posjetama liječniku – u prosjeku, odrasla osoba preboli dvije do tri prehlade godišnje, dok se kod djece pojavljuje šest do čak dvanaest puta godišnje. Zahvaljujući prehladi, samo se u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine izgubi 22 milijuna školskih dana.

Uzročnici prehlade su virusi – i to njih preko stotinu različitih – a najčešći su rinovirusi. Iako se prehladiti možete tijekom cijele godine, najčešća je tijekom jeseni i zime.

Simptomi prehlade

Prvi simptom prehlade je grlobolja, koja traje oko dva dana. Nakon toga slijedi kašalj, iscjedak iz nosa te začepljen nos i grlobolja. Također – no nešto rjeđe – javljaju se i umor, gubitak apetita i bol u mišićima. U odraslih se rijetko javi i groznica, no ista je redovna pojava u male djece koja se prehlade. Moguća je i upala uha zbog iritacije eustahijeve trube.

gripe resfriadoPrehlada je najčešća bolest na svijetu

Simptomi prehlade traju oko tjedan dana. Vodite računa da ste prvih nekoliko dana zarazni i vrlo je vjerojatno da ćete prenijeti prehladu na druge ljude, stoga se preporuča da ostanete kod kuće i odmorite se. Ukoliko se simptomi ne smiruju nakon tog vremena, moguće je da ste razvili alergiju ili bakterijsku infekciju, stoga potražite pomoć liječnika.

Kako se liječi prehlada?

Prehlada se ne liječi, jer još uvijek ne postoji cjepivo koje bi spriječilo njenu pojavu. Budući da je vrlo zarazna, najbolji lijek jest prevencija: izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama i vodite računa o higijeni. Često perite ruke, izbjegavajte rukama dodirivati usta, nos i oči te pokrijte usta i nos prilikom kihanja.

Što je gripa?

Još jedna bolest gornjih dišnih puteva je gripa. Razdoblje inkubacije je kraće no što je to slučaj s prehladom dok su simptomi izraženiji, a podrazumijevaju grlobolju, suhi kašalj, začepljen nos, opću slabost, gubitak apetita, groznicu s vrlo visokom temperaturom, glavobolju te bol u mišićima i zglobovima – slikovito rečeno, osjećate se kao da vas je pregazio auto. Kao i kod prehlade, moguća je upala uha. Simptomi traju oko pet dana, no nije neuobičajeno da potraju i više od tjedan dana.

Za razliku od prehlade, koja mine praktički bez posljedica, gripa se kod određenih skupina ljudi (mala djeca, trudnice, oboljeli od kroničnih plućnih bolesti, oboljeli od SIDA-e, stariji od 50 godina) može razviti u bronhitis ili upalu pluća.

Javlja se sezonski, od jeseni do proljeća, a uzrokuju je tri virusa: A, B i C, koji se prenose kihanjem sa zaražene na zdravu osobu. Upravo zbog različitih sojeva virusa – svake godine aktivan je neki drugi – potrebno je svake godine iznova formulirati cjepivo, koje se sastoji od oslabljenih ili mrtvih virusa gripe (ili dijelova mrtvih virusa). Antigeni u cjepivu stimuliraju imunološki sustav na proizvodnju antitijela protiv tog soja, tako da ga tijelo prepozna u ranom stadiju zaraze, napadne i uništi.

Kako se gripa liječi?

Gripa se, kao i prehlada, najbolje liječi prevencijom: provjetravajte prostorije, izbjegavajte kontakt sa zaraženim osobama te često i temeljito perite ruke. Uz to, pobrinite se da ste odmorni, jedete puno voća i povrća, vježbate i izbjegavate stres. Usvajanje zdravih navika u velikoj će mjeri smanjiti mogućnost zaraze, dok ćete pravovremenim cijepljenjem biti gotovo sigurni od nje. Ukoliko se ipak zarazite, najbolji način za preboljeti gripu jest odmarati se i piti puno tekućine. Neki lijekovi mogu ublažiti simptome (oseltamivir, zanamivir, peramivir) i spriječiti eventualnu pojavu upale pluća, no nužno ih je uzeti vrlo rano, unutar 48 sati od trenutka zaraze.

thermometerDok je kod prehlade pojava vrućice rijetka, prilikom gripe ona je pravilo.

Je li potrebna liječnička pomoć?

I prehladu i gripu, kao što je rečeno, možete preboljeti tako što ćete se odmarati i konzumirati puno tekućine. No postoje simptomi koji ukazuju kako je potrebna liječnička pomoć:

Neprekidna groznica – ukoliko imate groznicu koja traje više od tri dana, moguće je da ste razvili bakterijsku infekciju.
Bolno gutanje – umjerena grlobolja je uobičajena kako za prehladu, tako i za gripu, no ukoliko je bol izrazito jaka, vjerojatno je riječ o bakterijskoj infekciji.
Dugotrajan kašalj – ukoliko kašalj potraje dva ili tri tjedna, vjerojatno je riječ o bronhitisu, možda i astmi.
Dugotrajno začepljenje nosa i glavobolja – Začepljen nos i sinusi mogu dovesti do sinusitisa, upale paranazalnih sinusa. Prepoznat ćete ga ukoliko vas duže vremena (tjedan dana) boli područje oko očiju i imate gust iscjedak iz nosa.

Postoji još nekoliko znakova koji zahtijevaju hitnu medicinsku pozornost. Kod odraslih riječ je o jakoj boli u prsima, jakim glavoboljama, vrtoglavici, i čestom povraćanju. Kod djece se radi o poteškoćama pri (ili ubrzanom) disanju, groznici popraćenoj osipom, odbijanjem da piju tekućinu, a valja povesti računa i o njihovu ponašanju: ako su djeca tijekom spomenutih bolesti letargična, tjeskobna ili razdražljiva, svakako se konzultirajte s liječnikom.

Kako razlikovati gripu od prehlade?

Teško je ispravno razlučiti radi li se gripi ili prehladi, budući da su im simptomi vrlo slični. No prehlada vrlo rijetko prelazi temperaturu od 38,5 °C, što je siguran pokazatelj gripe. Kad je riječ o gripi, izmjerena temperatura zna biti i puno viša od spomenute brojke, osobito u djece. U svakom slučaju – bilo da se radi o prehladi ili gripi – svakako se dobro odmorite i konzumirajte puno tekućine.

tablica prehlada gripa

Izvor: znanost.geek.hr