Koliko ste vode popili danas?

Već je poznato da je pijenje vode bitno za zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Čovjek može izdržati bez hrane i do 40 dana, ali ako ne pije vodu, već nakon 2 dana će se zdravstveno stanje ozbiljno pogoršati, ovisno o temperaturi i količini gubitka vode iz tijela.

Voda je kemijski spoj dva atoma vodika i jednog atoma kisika i jedan od osnovnih uvjeta života. Kemijska formula vode je H2O.

h20

Zašto je voda važna?

Naše tijelo se sastoji od 55 do 78% vode, ovisno o građi i tjelesnoj masi. Većina nas vodu shvaća zdravo za gotovo. Međutim, ipak je voda jedini napitak čija je namjena tako svestrana i bez kojega ne bismo mogli.

U kojoj količini se voda nalazi u kojem važnom organu?

KRV – 92%

krv

MOZAK – 73%

mozak

SRCE – 73%

srce

PLUĆA – 83%

PLUĆA

KOŽA – 64%

koža

MIŠIĆI – 79%

mišići

BUBREZI – 79%

bubrezi

KOSTI – 31%

kosti

Koji je preporučeni dnevni unos vode?

Na mrežnoj stranici ugledne medicinske ustanove Mayo Clinic navodi se preporuka nezavisne znanstveno-stručne ustanove Institute of Medicine da je dnevna potreba tekućine (ne samo vode!) za muškarce 3,0 L (oko 13 čaša od oko 2,3-2,4 dL) , a za žene 2,2 L (oko 9 čaša od oko 2,3-2,4 dL). Vrlo je važno napomenuti da se ova količina odnosi na svu unesenu količinu tekućine, a to uključuje hranu i sve napitke. Navedena količina uključuje i tekuću hranu, primjerice juhu i varivo, a napitci uključuju čaj, kavu, mlijeko, mliječne napitke, sokove i također alkoholne napitke. Primjerice, neka hrana sadrži znatnu količinu vode, a to su špinat i lubenica.

Stručnjaci Institute of Medicine savjetuju popiti čašu obične vode uz svaki obrok i između obroka. Također je potrebno popiti po čašu vode prije, za vrijeme i nakon intenzivne tjelovježbe ili sportskih aktivnosti. U svakodnevnom životu se preporučuje žeđ utažiti običnom vodom.

Dodatno uzimanje vode osim pri tjelovježba i sportu, potrebno je kod velikih vrućina kad je znojenje pojačano i kod dugih putovanja avionom budući da je zrak u avionu suh.

Sportaši i osobe koje intenzivno ili dugo vježbaju ili dugotrajno trče (maratonci) gube vodu znojem i dahtanjem, ali znojem također gube i soli. Za sportaše i osobe koje treniraju dulje od 1 h stručnjaci sportske medicine preporučaju sportske napitke (izotonične ili izo-napitke) koji sadrže soli i minerale radi nadoknade vode i soli. Napominjemo da sportski napitci nisu energetski napitci, a energetske napitke ne preporučuje medicinska struka.

Treba li piti 8 čaša vode dnevno?

Uvriježeno vjerovanje o potrebi pijenja 8 čaša vode dnevno, uz ostali dnevni unos hrane i pića, nije znanstveno utemeljeno te je posljedica omaške pri prepisivanju i tumačenju izvornih činjenica. Ova greška je kasnije u popularnom tisku sustavno i dugotrajno prepisivana i prenošena te je bočica s vodom postala suvremeni modni dodatak.

Povećana količina vode koju se uzima razrjeđuje (smanjuje koncentraciju soli) plazmu i koči izlučivanje antidiuretičkog hormona te se izlučuje više mokraće. Nema nikakve zdravstvene koristi od pijenja dodatnih 8 čaša vode (oko 1,8 L) za organizam niti za zdravlje bubrega ili mokraćnog mjehura. U slučaju pretjeranog uzimanja nekih napitaka, moguće je i pretjerano opterećenje organizma nekim sastojcima tih napitaka.

Ukratko, ne pretjerujte s vodom i ne tjerajte se na pijenje prekomjernih količina vode jer se i vodom možete otrovati, ALI nemojte ni zaboraviti popiti barem 4 čaše vode – ujutro, prije ručka, poslije tjelovježbe i prije spavanja.

 

Izvor: atma.hr

wikipedia.org

centarzdravlja.hr

dokaziumedicini.hr