Korisni materijali o očuvanju mentalnog zdravlja u krizi

U kriznoj situaciji pandemije strah od zaraze  te potresi i promjena načina života predstavljaju izraziti stresor (izvor stresa) na postojeću psihofizičku ravnotežu čovjeka na koje on reagira osobnim mehanizmima suočavanja sa izvorom stresa.

Mozgu treba neko vrijeme da procesuira stresan događaj. A potom dolazi udar te je nakoga toga česta pojava npr. anksioznosti, depresije, paičnih napadaja.

Kako bismo svi povećali svoju otpornost na stres, moramo brinuti o svom mentalnom zdravlju. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinacostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, raditi produktivno i plodno te jesposoban pridonositi zajednici.

Mentalno zdravlje dio je općeg zdravlja, a ne samo odsutnost bolesti. Psihologinja Anamarija Lonza je na jednom mjestu prikupila niz korisnih materijala različitih institucija (Poliklinika za zaštitu djece i mladih, Društvo za psihološku pomoć, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dr.), a koji se tiču očuvanja mentalnog zdravlja u krizi.

Na ovom linku se nalaze materijali za odrasle, za djecu i za stručnjake, linkovi na različite članke, video i audio materijale.

Izvor: Psihološka pomoć

          Bolnica Vrapče