Korisni savjeti za pisanje kvalitetne molbe

Kako bismo vam olakšali proces traženja posla i maksimalno povećali šanse za dolazak do intervju navest ćemo par korisnih savjeta koje samo dobili anketiranjem voditelja ljudskih resursa.
Navedite na koji natječaj se javljate
Pri javljanju na određeni oglas za posao OBAVEZNO navedite za koje radno mjesto se prijavljujete. Tako ćete izbjeći eventualne nejasnoće u prijavi.
Nemojte koristiti šprance
Korištenjem špranci olakšavate si posao pisanja molbe i možda ste kombiniranjem različitih molbi napravili savršenu molbu. No, imajte na umu da za pojedine natječaje tvrtke dobiju preko 200 molbi, a među njima zasigurno ima barem 50 ljudi koji su došli na istu ideju kao i vi. Zaključak koji osoba zadužena za zapošljavanje može donijeti jest da niste dovoljno motivirani za rad kod tog poslodavca.
Držite se bitnog
Vaša molba nije vaša autobiografija. Ona se mora bazirati na podacima koji vas čine odgovarajućim kandidatom za određeni posao, a ne na vašoj životnoj priči.
Naglasite vaše prednosti
Molba je ono što vas prodaje stoga navedite vaše najjače adute relevantne za određeni posao (komunikativnost, prodajne vještine, poznanstva – kontakti…).
Ne pišite eseje
Idealna molba ne bi trebala imati više od jedne stranice. Budite kratki i sažeti te imajte na umu da niste jedini kandidat za posao – poslodavac mora pročitati barem stotinjak molbi i nema vremena za čitanje eseja.
Ne ponavljajte podatke iz životopisa
Vaša molba nije i ne bi smjela biti kopija životopisa. Dopustite si subjektivniji pristup argumentiranju vaših najjačih karakteristika potrebnih za radno mjesto.
Prilagodite molbu poslodavcu i natječaju
Prilagođavanjem molbe poslodavcu i natječaju za koji se prijavljujete, odnosno unošenjem osobnosti u molbu, pokazujete poslodavcu vašu motiviranost za rad u njegovoj tvrtki. Obratite pozornost na promjenu imena osobe kojoj šaljete molbu i pozicije na koju se javljate.
Primjer: Ukoliko ste se na jedan natječaj javili za mjesto voditelja prodaje, može se dogoditi da vam taj naziv ostane i u molbi koju šaljete za mjesto trgovačkog predstavnika.
Završite s pristojnom notom
Osobi koja čita vašu molbu zahvalite na pažnji i vremenu koje je posvetila čitanju molbi.
Potpišite se na kraju molbe
Potpisom pokazujete da obraćate pozornost na detalje te da ste upoznati s poslovnim bontonom.