Lab Med Day 2017

Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM) po prvi puta u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine (Lab Med Day 2017) 5.11.2017. kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina, struka s dugogodišnjom tradicijom u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama. Međunarodni dan laboratorijske medicine temelji se na tradiciji započetoj u Velikoj Britaniji iz koje se proširio po čitavom svijetu. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom se bave visokoobrazovani stručnjaci koji su najčešće nevidljivi javnosti, stoga je ovakva inicijativa mogućnost da laboratoriji otvore svoja vrata građanstvu i predstave im svoj rad.

Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina obuhvaća analizu biološkog materijala, poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika, u svrhu razumijevanja i prosudbe ljudskog zdravlja i bolesti. Iako se čini da je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare gotovo kao i medicina. Naime, još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata, a medicinsko-biokemijski laboratoriji tada postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedno s razvojem te struke u svijetu te je danas razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u Europi i ostatku razvijenoga svijeta.

Prvi hrvatski Lab Med Day 2017 osmišljen je kao niz promotivnih akcija koje će se održati diljem Republike Hrvatske, u manjim i većim hrvatskim gradovima – od Vukovara do Dubrovnika u kojima će laboratoriji otvoriti svoja vrata i prikazati djelić svoga rada. Nadalje, u lokalnim knjižnicama/vrtićima/gradskim prostorima će laboratorijsko osoblje održati niz predavanja i radionica koje su predviđene i prilagođene za različite dobne skupine (od vrtićke pa do treće životne dobi). 

Naglasak prvog Lab Med Day-a je na upoznavanju korisnika laboratorijskih usluga s načinom pripreme za laboratorijske testove.

Predavanje u Vukovaru će se održati 8.studenog 2017. godine u 18 sati u Hrvatskom domu Vukovar.

Više informacija OVDJE.