Malo drugačiji Znanstveni utorak

Sjećate se našeg  Znanstvenog utorka!!! Nova školska godina donosi nam nove zadatke i mozgalice. Pa da krenemo – jesen nam donosi nešto malo drugačiji zadatak –  – evo mozgalice za sve vas. Pravila su i dalje ista. Uključi moždane vijuge, riješi problem i osvoji nagradu! 🙂

Mozgalica “ Vukovi i ovčice” glasi:
Ova igra potječe s istoka. Jusuf, zgodan mladić, zaprosio je Suleiku. Ona je bila sofisticirana, pametna žena. Nije obraćala toliko pozornost na izgled čovjeka, nego je gledala njegovu inteligenciju. Svakom kandidatu postavila bi tri zadatka. Jedan od tih zadataka bio je sljedeći:
U štali njezinih roditelja bilo je sedam odjeljaka za životinje. U tri desna odjeljka bile su tri ovce (O), a u tri lijeva odjeljka bila su tri vuka (V). Odjeljak u sredini je bio slobodan (S). Svaki odjeljak se mogao zatvoriti.
Dakle, početni raspored je V-V-V-S-O-O-O.
Jusufov zadatak bio je povesti tri ovčice iz desnog odjeljka u tri lijeva odjeljka i vukove iz tri lijeva u tri desna odjeljka.
Željeni raspored je O-O-O-S-V-V-V.

Pravila:
• Ni jedan vuk ne smije se naći u odjeljku zajedno s ovcom.
• Ni jedan vuk ne smije se naći u odjeljku zajedno s drugim vukom niti ovca s drugom ovcom.
• Svaka životinja smije se pomaknuti samo jedan odjeljak naprijed ili nazad.
• Životinja smije preskočiti jedan odjeljak (i pomaknuti se dva odjeljka) u oba smjera ako je životinja u odjeljku koji preskače druge vrste. Na primjer:
• V-V-O-S-V-O-O ===> V-S-O-V-V-O-O  je dopušteno
• V-V-S-V-O-O-O ===> S-V-V-V-S-S-S  nije dopušteno

Riješi mozgalicu i osvoji nagradu. Rješenje pošalji na icm-vu@proni.hr ili na FB Info centra za mlade Vukovar. Nagradu osvaja prvo detaljno obrazloženje. 

* Zadatak u okviru Znanstvenog utorka namijenjen je mladima od 15 do 30 godina. Nagradu ćemo dodijeliti samo osobi koja pripada toj dobnoj skupini.