Međunarodni dan zaštite životinja

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4.listopada s naglaskom na suživot ljudi i životinja i ulozi životinja u prirodi.  Prvi je put taj dan obilježen 1931. tijekom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama.

Udruge za zaštitu životinja diljem svijeta obilježavaju taj dan kako bi upozorile ljude na probleme životinja te ih potaknule na razmišljanje o svojem odnosu prema njima.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a najistaknutije od onih koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi…

Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta te znatnim udjelom endema. U Hrvatskoj je danas poznato oko 38 000 vrsta, a pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, od 50 000 do više od 100 000.

U Hrvatskoj obitava velik broj životinjskih svojti ugroženih u Europi, što je povezano s očuvanim staništima. Dosad je Državni zavod za zaštitu prirode izradio crvene popise ugroženih kralješnjaka, leptira, vretenaca, špiljske faune, obalčara i trčaka.

Nakon velikog angažmana udruga za zaštitu životinja i građana, danas na Međunarodni dan zaštite životinja izglasan je novi Zakon o zaštiti životinja – u Hrvatskoj više neće biti ubijanja životinja u skloništima.