Mljetovanje 2018

Još uvijek traju prijave za MLJETOVANJE 2018., duhovno edukativno ekološki program na otoku Mljetu za mlade od 20 do 35 godina.

IZAZOV:
Guštaš šetati kroz netaknutu prirodu? Spreman si tjedan dana spavati u prirodi, tijekom dana dobro se oznojiti čisteći maslinik zarobljen već 50 godina dračom, korovom i stablima, a nakon rada guštati u prekrasnom Mljetskom moru? Uz to si otvoren upoznati druge vršnjake jednako hrabre i otvorene izazovima? I što je najvažnije ne bojiš se susresti sa samim sobom, upoznati se bolje kroz večernje kateheze i duhovnu pratnju? Ako se osjećaš spreman na ovaj izazov, čekaju te!

Mljetovanje 2018
– duhovno edukativno ekološki program na otoku Mljetu za mlade od 20 do 35 godina

OPIS:
Program je zamišljen kao duhovno edukativni program za mlade s naglaskom na ekologiju i kršćansku meditaciju. Radni dio programa odnosit će se na ekologiju, čišćenje i obnovu u potpunosti zapuštenih starih maslinika. Program okuplja ukupno 200 mladih u četiri termina.

RIZICI:
Na koncu tjedna izražena je opasnost snažne fizičke i emotivne navezanosti na prekrasnu prirodu i more otoka Mljeta.

LOKACIJA:
Program se odvija u uvali Bobovište u blizini Polača na otoku Mljetu.

TERMINI:
22.7. – 28.7.
29.7. – 4.8.
5.8. – 11.8.
12.8. – 18.8.

Prijave na LINKU

NAPOMENE:
Kako bismo zajednički stvorili mali ekološki raj na Mljetu na ovom programu radna dimenzija nije simbolična. Veličina zapuštenog maslinika je oko 20.000 m2. Tako da je ovo ozbiljan zajednički projekt stvarnog suživota s prirodom. Mi prirodi darujemo svoje vrijeme i sposobnosti a priroda nama daruje svježinu i ljepotu onog iskonskog pravoga života. Zbog ovoga se od sudionika uz hrabrost za život u prirodi tjedan dana očekuje i ozbiljna spremnost na fizički rad.

Zbog karaktera programa, pristup nije moguć onima koji:
• imaju posebnu prehranu
• pate od epilepsije, dijabetesa, celijakije, Chronove bolesti
• su alergični na ubode insekata i prašinu
• su skloni malaksalosti, sunčanici
• ne znaju plivati

Sudjelovanje na programu se ne plaća. Potrebno je računati na troškove hrane koji kroz tjedan dana iznose oko 300 KN.

REKLI SU O mljetovanju:
Edenski vrt bez zmija i bez jabuke. (Tihana Čuljak)
Na Mljetu sam upoznala ljude koji su mi dotaknuli srce i rasplamsali plamen života i radosti. (Ana Marčinko)
Puno ljepša od prirode i mora je radost ljudi dok čekaju ručak nakon dobre radne akcije. (Tomislav Tomičić)
Slaviti misu pod zvjezdanim svodom otkriva svu ljepotu stvorenog i ljepotu života. (don Hrvoje Katušić)

DOLAZAK:
Svi termini započinju s programom u nedjelju popodne, tako da je potrebno doći na otok Mljet do 14 sati. Tri su mogućnosti dolaska.

1- Dolazak preko Splita
Ovo je najbrža i najjeftinija opcija za sve koji žive sjeverno od Splita. Autobusom dođete do Splita (vozni red). Ispred kolodvora imate katamaran “Krilo” koji kreće u 7:40 iz Splita do Mljeta (luka Pomena) i u 7:30 iz Splita do Mljeta (luka Sobra). Cijena povratne karte za katamaran je 240 kn. Katamaran ima ograničen broj mjesta stoga ih je potrebno unaprijed rezervirati (link za rezervaciju). Po dolasku na Mljet kombi će vas čekati i prevesti do mjesta gdje se održava program.

2- Dolazak preko Pelješca
Ukoliko dolazite automobilom ili kombijem trebate doći do luke Prapratno na Pelješcu (Google maps lokacija), tamo možete ostaviti auto i idete na trajekt koji vozi u 10:15 za Sobru na Mljetu, tamo ćemo doći po vas kombijem oko 12 sati i odvesti vas do Bobovišta. Cijena povratne karte za trajekt je 60 kn. Nije potrebna prethodna rezervacija.

3- Dolazak preko Dubrovnika
U Dubrovnik možete doći autobusom (vozni red). U blizini kolodvora je luka iz koje u nedjelju jutro u 9:15 plovi katamaran “Nona Ana” za Mljet (red plovidbe). Potrebno je iskrcati se u Polačama na Mljetu. Cijena povratne karte je 140 KN. Potrebno je kupiti kartu barem sat vremena ranije zbog čestih gužvi. U Polačama ćemo vas pokupiti kombijem oko 11 sati i odvesti do Bobovišta.

ODLAZAK:
Program završava ručkom u subotu.
Povratna linija za Split – katamaran iz Pomene u 17:45, stiže u 20:45.
Povratna linija za Pelješac – trajekt iz Sobre u 16:00, stiže u 17:00.
Povratna linija za Dubrovnik – katamaran iz Polača u 16:55, stiže u 18:35.

ORGANIZACIJA:
Program se održava u organizaciji udruge Skac_DU. Kontakt osoba je Ana Marčinko +385 91 323 6801, skac.du@gmail.com.

Izvor: mladi-dbk