Moći će glasovati oni koji su u samoizolaciji, ne i oni s koronavirusom

Državno izborni povjerenstvo pozvalo je birače koji žele glasovati, a nalaze se u samoizolaciji, da se najkasnije do četvrtka, 2. srpnja, prijave nadležnom općinskom ili gradskom izbornom povjerenstvu i zatraže da im se omogući glasovanje, prenosi Hina.

Birači će glasovati ispred ulaza stana ili kuće u mjestu prebivališta obavezno s maskom za nos i usta, a ako birač ne želi izići, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama i ostalom potrebnom opremom i dezinficijensom kojim će prije i poslije svake posjete biraču dezinficirati rukavice. Nakon 10 posjeta biračima članovi biračkoga odbora dezinficirat će i skinuti rukavice te ih odložiti u vrećicu koju moraju nositi sa sobom.

Kontakt podaci nadležnih povjerenstava dostupni su na sljedećoj poveznici. ​​​U DIP-u uvjeravaju da bez obzira na broj osoba u samoizolaciji birački odbori imaju dovoljno kapaciteta kako bi omogućili glasovanje svima koji to žele. Ipak, pritom ističu kako to pravo nije apsolutno i da se nikada nije tvrdilo da će 100 posto onih koji su kod kuće moći glasovati i ako se prijave.

Ipak, osobe koje su zaražene koronavirusom neće moći glasovati bez obzira na mjere opreza i ostale procedure.
Izvor:studentski.hr