Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Svake godine u listopadu se održavaju brojne aktivnosti  kako bismo se svi zajedno informirali o važnosti prevencije te kako bismo osvijestili važnost pomaganja onim ženama koje su već oboljele od raka dojke.

Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka u žena. Sve više rak dojke pogađa i mlađe žene (mlađe od  40 godina).

 Najznačajniji rizični čimbenici povezani s nastankom i razvojem raka dojke su: genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije 12. godine života, zadnja menstruacija iza 50. godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta iza 30. godine.

No postoji i niz čimbenika koji se odnose na nezdrave stilove života, kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola i stres. Na iste uz malo truda i dobre volje možemo itekako utjecati te tako sačuvati vlastito zdravlje.

Godišnje se u Republici Hrvatskoj  bilježi više od 2.700 novooboljelih žena .

Ne zaboravite: rana dijagnoza raka dojke može vam spasiti život.

Posljednjih nekoliko godina u podizanju svijesti žena i ukupne javnosti napravilo se puno, no još uvijek ima prostora za unaprjeđenje, ovo je poziv svim institucijama, udrugama i pojedincima da se aktivno uključe u ovu borbu.

Više o pojedinim simptomima i samopregledu dojki  možeš pročitati ovdje.

Izvor: Udruga Nismo same

           Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”