Nova tri jezična savjeta – u susret Božiću

U susret Božiću

U tjednu prije najvećeg kršćanskoga blagdana, pripremila sam vam tri jezična savjeta koja vam mogu pomoći u pisanju božićnih čestitki. Danas ćete čitati o adventu, božićnim kolačima i čestitanju Božića.

  • Idete li na advent ili Advent?

Advent je razdoblje u liturgijskoj godini koje prethodi Božiću. Ovdje je riječ o imenici muškog roda koja označava kršćansko razdoblje u liturgijskoj godini kada vjernici iščekuju dolazak Isusa Krista. Drugi naziv za ovo vrijeme je došašće. Riječ advent dolazi iz latinskoga jezika i znači dolazak. Pravilno je pisati advent, adventa, adventu, adventom, advente… Pridjev od imenice advent glasi adventski (adventski vijenac, adventske svijeće). Budući da advent nije blagdan, a riječ je o jednom razdoblju u godini koje traje četiri tjedna, preporuka je da se piše malim slovom.

  • Imamo li božićne ili Božićne kolače?

U susret Božiću očekujemo božićne darove i pečemo božićne kolače. Poneka božićna reklama „bode nam oči“. Božić je blagdan i piše se velikim slovom. Pridjevi nastali od vlastitih imena mogu se pisati velikim i malim slovom. Velikim se slovom pišu pridjevi na –ov, -ev, -in, a ostali se pišu malim slovom. Pridjev božićni piše se malim slovom jer je nastao dodavanjem sufiksa

–ni (božićni običaji, božićni kolači, božićna pšenica…). No kada je pridjev božićni prva riječ vlastitog imena, piše se velikim slovom (Božićni sajam u Zagrebu).

  • Želimo li čestit ili sretan Božić?

U našem se jeziku upotrebljavaju oba pridjeva kod slanja božićnih čestitki. Oba su pridjeva dopuštena, ali govornici odabiru koji će u uporabi biti učestaliji. Samo značenje pridjeva sretan je neupitno. Time smo prenijeli primatelju sve dobre želje povodom ovoga blagdana. Pridjev čestit danas znači čast, poštenje, ali je nekada značio sretan. Pridjev čestit nastao je prema staroj imenici čest koja je značila „dio sreće“. S vremenom se nijansa sreće izgubila iz tog pojma, i zadržala se u frazi čestit Božić, tako da u svim ostalim kontekstima čestit ne znači sretan, već pošten.

Tako da, kada nekome zaželite čestit Božić, vi zapravo koristite arhaičan, starinski način čestitanja. Uostalom, iz riječi čestitanje, čestitka i čestitar možemo također vidjeti blisku vezu oblika čest sa srećom, jer kad nekome nešto čestitamo ili mu pošaljemo čestitku, ustvari mu želimo sreću (primjerice, prilikom rođendana).

Važno je napomenuti da je čestit Božić fraza, znači taj izraz nećemo upotrijebiti kod čestitanja ostalih blagdana, poput Uskrsa i slično, već je nijansa sreće u pojmu čestit okamenjena samo u tom, božićnom kontekstu.

 

Izvor: rubriku “Jezični savjeti” priprema Irina Marić, prof.

i volonterka Info centra za mlade Vukovar