Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama

S početkom godine na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Za mlade vozače do 24 godine u njemu se nalazi niz novosti, od kazni za prometne prekršaje do cijena polaganja vozačkih ispita.

Za polaganje vozačkoga ispita (B kategorije) dosad se trebalo odvojiti minimalno 7 500 kuna (za samu obuku 5 700 kuna). Novi Zakon navodi da bi cijena mogla i padati i rasti za otprilike 15 do 20 %. Dosadašnja cijena praktičnoga dijela (143,75 kuna po satu) i teorijskoga dijela (22,12 kuna po satu) ispita mogla bi se mijenjati ovisno o pojedinoj autoškoli pa bi veći gradovi (u kojima je konkurentnost veća) mogli sniziti svoje cijene, a manji bi ih gradovi mogli podići. Najjeftiniji je dosad bio Osijek (5 700 kuna), a slijedili su ga Rijeka, Zagreb i Split. Najskuplji je bio Rovinj u kojemu se samo obuka plaćala 6 185 kuna. Cijene virovitičkih autoškola kreću se oko 5 700 kuna za samu obuku, a svemu treba pribrojiti i ostale troškove (liječničko uvjerenje, državne takse o pristupanju ispitima te ona za uvjerenje o položenom ispitu, ispit iz Prometnih propisa, nastava iz Pružanja prve pomoći, ispitni sat iz Upravljanja vozilom, ispit iz Upravljanja vozilom). Sveukupno, ta bi se cijena „vrtjela“ oko iznosa od 7 400 kuna.

Zbog sve češćih prometnih nesreća, za sve mlade vozače do 24 godine od 1. siječnja nastupile su strože kazne. Što se tiče kaznenih bodova, imate li devet prikupljenih, ostajete bez vozačke dozvole. Nakon skupljenih devet kaznenih bodova u dvije godine, vozačka se dozvola poništava pa mladi vozač tek nakon dvije godine ponovno može polagati vozački ispit. Vozačima koji su stariji od 24 godine vozačka se dozvola poništava nakon skupljenih 12 kaznenih bodova u dvije godine. Vožnja bez vozačke dozvole kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 5 do 15 000 kuna ili zatvorskom kaznom u trajanju od 60 dana.

izvor: www.srednja.hr