Obavijest za građane – stršljeni

S obzirom na učestale upite građana vezano za postupanje u slučaju pronalaska gnijezda stršljena ili općenito stršljena na privatnim i javnim površinama, dajemo nekoliko savjeta i informacija.
Savjetuje se da ne prilazite gnijezdu stršljena već ga zaobilazite i pozovete stručnjaka za suzbijanje štetočina da vam pomogne ukloniti gnijezdo. Isto tako, ne biste trebali paliti gnijezdo ili ga pokušati uništiti nekim drugim metodama, ali ako pokušate, barem imajte na umu da je najbolje vrijeme za prilazak gnijezdu u noći kada su se svi stršljeni vratili u njega i kada su najmanje aktivni.
Kako bi uklonili gnijezdo, stručnjak za štetočine najvjerojatnije će na ulazu u gnijezdo primijeniti različite sprejeve ili insekticide koji će uništiti stršljene, ovo pak treba izvoditi jako pažljivo dok je u potpunosti zaštićen u pčelarskom odijelu.
Nipošto se ne smije prilaziti neopremljen! Nikako paliti gnijezdo jer postoji opasnost od požara!
Grad Vukovar u okviru donesenog Programa mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području grada Vukovara u 2018. godini provodi dezinsekciju, odnosno, suzbijanje insekata koji uznemiruju stanovništvo. U tom smislu, pojavu stršljenova na javnim površinama možete prijaviti na broj tel. 032/456-596 ili na e-mail: sinisa.mitrovic@vukovar.hr te je ova usluga besplatna.
U slučaju kada se radi o privatnim prostorima prijavu možete izvršiti na broj tel. 099/2160-622, Služba DDD – Veterinarska stanica Vukovar d.o.o.