“Operativka” – Poziv na zajedničku tematsku javnu raspravu

Imaš pravo glasa? Želiš izreći svoje mišljenje? Dosta ti je da drugi odlučuju umjesto tebe? I nama je!

 

Zato te pozivamo na zajedničku tematsku javnu raspravu. Zajedničku? Da! – mladi i donositelji odluka (djelatnici škola, obrazovne ustanove, predstavnici medija, predstavnici udruga, razvojnih agencija, javnih ustanova – Grad Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar, Policijska postaja Vukovar, Centra za socijalnu skrb…) su se već sastali 3 puta ove godine i  zajedno kreirali aktivnosti Operativnog plana Programa za mlade grada Vukovara.

Ali što je Program za mlade grada Vukovara?

To je temeljni dokument za mlade u određenom gradu koji propisuje što je sve potrebno mladima kako bi njihov život u gradu bio pun mogućnosti, informacija, prilika i kvalitetne ponude sadržaja, aktivnosti i prostora kako bi se mogli razvijati i iskoristiti sve svoje potencijale te postali aktivni građani društva. Društva koje sami stvaraju i uživaju u njegovim mogućnostima.

 

U Programu za mlade obuhvaćena su sva područja koja se tiču mladih: Obrazovanje – formalno i neformalno, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje – cjeloživotno učenje, zapošljavanje i poduzetništvo, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje i zdravstvena zaštita, aktivno sudjelovanje mladih u društvu – volontiranje, aktivizam, uključivanje mladih u procese donošenja odluka (Savjeti mladih, učenička i studentska vijeća i zborovi…), kultura i slobodno vrijeme mladih i mobilnost mladih – učenje, studiranje i rad izvan granica RH.

A što je Operativni plan?

Operativni plan je “akcijski” dokument koji propisuje kojim aktivnostima i u kojem vremenskom razdoblju će se provesti određene mjere iz Programa za mlade. Operativni plan konkretno propisuje što bi se trebalo raditi, kada, kako i tko je zadužen za određenu mjeru provedbe.

Što mi možemo učiniti?

Nakon što je Gradsko vijeće usvojilo Program za mlade grada Vukovara (2017. – 2020. godine.), 7. srpnja 2017. godine, PRONI Centar je krenuo kreirati Operativnog plana kroz projekt “Operativka” te smo na 3 tematske javne rasprave kreirali aktivnosti koje su potrebne kako bi se ostvarile mjere iz Programa za mlade, a sada vas pozivamo da se uključite u veliku zajedničku tematsku javnu raspravu.

 

Zajednička tematska javna rasprava održat će se u srijedu, 13. rujna 2017. u prostoru Gradske knjižnice Vukovar – odjelu za mlade „Spajalica“ u 10:00 sati.

Kroz grupni rad i razgovor zajednički ćemo odrediti koje aktivnosti su prioritet da se odrade prije, koje aktivnosti će se provoditi kontinuirano, a za koje aktivnosti su potrebne pripremne radnje kako bi mogle biti provedene.

Na zajedničkoj tematskoj javnoj raspravi očekujemo čak 80 sudionika – 60 mladih (od 15 do 30 godina) te 20 predstavnika donositelja odluka.

Kako se prijaviti?

Vrlo jednostavno i brzo! Pošalji nam poruku na facebook OVDJE ili pošalji mail OVDJE ili dođi u naš prostor OVDJE. A možeš nas i nazvati na broj telefona 032/450-106 ili poslati SMS na broj 097/711-5251. Sve što trebaš napisati je “Prijavljujem se za sudjelovanje u tematskoj javnoj raspravi. Moje ime i prezime je…”.

Ukoliko imaš BILO KAKVIH pitanja, nedoumica ili ti je potrebno više informacija slobodno nam se javi na gore navedene kontakte.

Tvoje mišljenje je važno! Ne treba ti nikakva priprema za sudjelovanje u ovoj tematskoj javnoj raspravi – samo dobra volja i želja da se glas mladih čuje!

 

Ovaj projekt financiran je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+.