Pop the Vote! – poziv za mlade umjetnike i kulturne djelatnike

U okviru projekta “Pop the vote” europske mreže Culture Action Europe objavljen je javni poziv za mlade umjetnike i kulturne djelatnike za angažman ususret izborima za Europski parlament u 2024. godini.

Pop the Vote! potiče inovativne načine angažiranja zajednice kroz kulturu i umjetnost s ciljem poticanja građanskog sudjelovanja. Projekt teži uključivanju građana, a osobito manje zastupljenih skupina, u aktivnosti koje se organiziraju ususret izborima za Europski parlament u 2024. godini.

Pod vodstvom Culture Action Europe i sufinanciran od strane Europskog parlamenta ovaj projekt poziva mlade umjetnike, studente umjetničkih smjerova i kulturne djelatnike u dobi od 18 do 30 godina da budu pokretači promjena u svojim zajednicama. Odabrani će imati priliku osmisliti i provesti javna događanja usmjerena građanima i podzastupljenim skupinama koristeći umjetnost i kulturu kao alate za povećanje političkog sudjelovanja.

  • 52 odabranih u 14 zemalja Europske unije sudjeluje u kampu Changemakers’ Playground Camp, jednotjednom programu obuke koji se održava u Belgiji od 10. do 16. veljače 2024. Edukativni program obuhvaća teme “artivizma”, provedbe javnih kampanja i upotrebe umjetničkog jezika kao političkog. U okviru kampa organiziran je posjet Bruxellesu kako bi se dotaknule teme Europske unije, rada njezinih institucija i izbora za Europski parlament. Do kraja trajanja kampa izrađuju se nacrti aktivnosti dva javna događanja koja će se realizirati po povratku u svoju zemlju. Događanjima treba obuhvatiti/angažirati najmanje 100 građana.
  • Kome je poziv namijenjen?

Traže se “pokretači promjena”: umjetnici, studenti umjetničkih smjerova i/ili kulturni djelatnici u dobi od 18 do 30 godina. Prijavitelji će razvijati svoje umjetničke i aktivističke prakse istražujući inovativne načine angažiranja zajednice uz pomoć umjetnosti i kulture te u svrhu poticanja političke promjene.

  • Financiranje i podrška

Odabranima će biti pokriveni sljedeći troškovi:

  • Sedmodnevni tečaj obuke koji će se održati u Belgiji:

– put

– smještaj u Belgiji

– doručak, ručak i večera 7 dana

 

Kandidati će imati status volontera mreže Culture Action Europe (od veljače do lipnja 2023.) i primit će ukupno 1197 EUR za potporu provedbi svojih aktivnosti.

 

  • Kriteriji

Dob (18-30 godina)

Mladi umjetnici, studenti umjetničkih smjerova i/ili kulturni djelatnici

Kandidati moraju imati prebivalište u jednoj od sljedećih zemalja koje sudjeluju u projektu: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska. (Napomena: kandidati ne moraju imati državljanstvo navedenih zemalja, ali moraju tu stanovati)

Ostali uvjeti poziva

 

Prihvaća se samo jedna prijava po osobi

Prijave organizacije neće biti prihvaćene, ali prihvatljivi kandidati mogu koordinirati planiranje i provedbu svojih lokalnih događanja u suradnji s partnerskom organizacijom, kolegama, prijateljima, institucijama i sl.

 

  • Proces prijave

Prijave se podnose do 15. listopada 2023. godine ispunjavanjem obrasca koji se nalazi na stranicama mreže Culture Action Europe.

 

  • U prijavi je potrebno priložiti:

Životopis

Link na web stranicu (ako je primjenjivo) ili društvene mreže s primjerima umjetničkog rada

Motivacijsko pismo (maks. 1 stranica na engleskom jeziku) koje će obuhvatiti odgovore na sljedeća pitanja:

Opišite zajednicu koju biste željeli angažirati oko sudjelovanja na europskim parlamentarnim izborima u 2024. i zašto?

Kako vaša umjetnička praksa odražava vaše aktivističke vrijednosti i etiku? Kako će vaš rad utjecati na zajednicu?

Što za vas znači “demokracija”? Kako vidite da se ona odražava (ili ne) u vašem mjestu, gradu ili zemlji?

 

S dodatnim pitanjima oko prijave i poziva možete se obratiti i Savezu udruga Klubtura koji podržava projekt Pop the vote!

Javni poziv otvoren je do 15. listopada 2023. godine.

 

 

Izvor: clubculture.org