Predstavljamo: Info centar za mlade Vukovar

U sklopu “VuMi 8” – Dana informiranja mladih Vukovar udruge i institucije putem on-line predstavljanja će nas upoznati sa svojim radom u cilju podizanja razine informiranosti mladih o mogućnostima i izborima koji im se nude.
Danas predstavljamo Info centar za mlade, PRONI Centar za socijalno podučavanje.

Pročitajte što su oni rekli o mogućnosti uključivanja mladih u njihove programe i aktivnosti:

Ukratko se predstavite (tko ste, što radite?)

Info centar za mlade Vukovar zamišljen je kao jedinstveno mjesto, fizički prostor dostupan svim mladima, koji će im moći ponuditi kvalitetan, raznolik i prije svega njima potreban sadržaj.

ICM Vukovar od 2008. godine bavi se informiranjem, savjetovanjem i educiranjem mladih ljudi na području grada Vukovara sukladno temama koje su bliske mladima iz raznih područja poput obrazovanja, informatizacije, zapošljavanja, poduzetništva, kulture, slobodnog vremena, volontiranja, mobilnosti, zdravlja i zdravstvene zaštite, socijalne politike i aktivnog uključivanja mladih u društvo.

Rad Info centra za mlade Vukovar svoj rad  temelji na suradnji s drugim udrugama, relevantnim službama, javnim institucijama, stručnim pojedincima, te na uključivanju mladih volontera u aktivnosti Info centra za mlade.

Glavni nam je cilj povećati razinu i kvalitetu informiranosti mladih od 15 do 30 godina na području grada Vukovara te time i podići razinu kvalitete života mladih.

Info centar otvoren je za sve mlade ljude bez izuzetka i bez prethodne najave.

Info centar za mlade Vukovar (ICM Vukovar) dugogodišnji je program udruge PRONI Centar za socijalno podučavanje.

Čime se trenutno bavite i što nudite mladima?

Info-centar pruža mladima raznovrsne informacije na jednom mjestu, kao i mogućnost stjecanja vještina u pronalaženju istih.

Osim svakodnevnog informiranja mladih putem web i Facebook stranice, provodimo i informianje mladih putem predavanja, radionica i Putujućih informiaonica.

Info centar ima i veliki broj volontera okupljenih oko zajedničke ideje aktivnog sudjelovanja mladih u društvu i davanja svoga doprinosa kroz volonterske akcije koje organiziramo kroz cijelu godinu.

Mladima nudimo:

  1. Informativne aktivnosti – informacije o raznim temama i to putem naše web i Facebook stranice, usmeno, telefonom, online – mail-om ili putem poruke u inbox ICM-a na Facebook-u, mogu se informirati putem naših promotivnih i informativnih materijala te putem organiziranih aktivnosti usmjerenih na informiranje unutar i van prostora ICM-a.
  2. Savjetodavne aktivnosti – tijekom svakodnevnog rada mladi imaju priliku u prijateljskom i pozitivnom okruženju razgovarati s djelatnicima o bilo kojoj temi koja se odnosi na njihov interes, potrebu ili problem.
  3. Obrazovne aktivnosti – razna predavanja, radionice i predstavljanja/prezentacije, okrugli stolovi, parlaonice i slično o temama koje su bliske mladima.
  4. Preventivne aktivnosti – s ciljem osvješćivanja mladih o temama relevantnim za osobni i društveni razvoj provodimo aktivnosti usmjerene na prevenciju i važnost uključivanja u različite procese poput vršnjačke podrške, razumijevanja i prihvaćanja različitosti (tjelesni invaliditet, manjine, manje mogućnosti…) te prevencija ovisnosti i preventivno zdravstveno ponašanje.
  5. Aktivnosti razvoja suradnje – održavanje postojećih i formiranje novih kontakata, kako sa organizacijama mladih i za mlade, tako i s institucijama, ostvarujući osobne kontakte s predstavnicima istih, s ciljem kvalitetnije i brže komunikacije i suradnje.
  6. Aktivnosti usmjerene na volontiranje – uključivanje mladih u tim volontera i provedba volonterskih aktivnosti i akcija.

Mladima nudimo pravovaljane i pravovremene informacije i o događanjima u gradu Vukovaru te kako se mogu uključiti u iste.

Mogu li se mladi uključiti u vaš rad, i ako da, kako?

Mladi su i više nego dobrodošli da se uključe u rad Info centra za mlade Vukovar i to kroz:

  1. Volonterski tim – uključiti se u volonterski tim Info centra za mlade Vukovar i sudjelovati u raznim volonterskim aktivnostima kao i volonterskim akcijama.
  2. Sudjelovati na raznim obrazovnim i informativnim aktivnostima – predavanjima, prezentacijama, radionicama, parlaonicama, diskusijama…

Čime se možete pohvaliti – primjer dobre prakse rada s mladima?

Kao primjer dobre prakse rada s mladima možemo se pohvaliti uspješnom suradnjom s institucijama, udrugama i ustanovama kroz rad Savjetodavnog odbora ICM-a Vukovar koji uz predstavnike udruge Europski dom Vukovar, MUP – Policije u zajednici, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Vukovar i predstavnika Grada Vukovara već 8. godinu za redom organizira i provodi VuMi.

Posebno bi istaknuli kako članovi  Savjetodavnog odbora komuniciraju na dnevnoj razini te u većini slučajeva jedni drugima pomažu oko problema s kojima se susrećemo u svom djelokrugu rada.

Također, bez naših volontera naš rad ne bi bio tako uspješan i kvalitetan. Zahvaljujući volonterskom timu Info centra za mlade Vukovar ne samo da uljepšavamo i obnavljamo dijelove grada koji služe svim građanima putem volonterskih akcija, nego i podižemo razinu svijesti svih građana, a osobito mladih o vrijednostima volontiranja i uključivanja u volonterske programe.

Ukupno smo u 9 godina volonterskog djelovanja proveli smo više od 10 volonterskih akcija kroz koje su volonteri uložili više od 3000 volonterskih sati u zajednicu.

Koja vam je najveća prepreka u radu s mladima?

Najveća prepreka u radu s mladima je pronaći nove i modernije načine kako ih motivirati da se uključe u aktivnosti i programe koji će im biti korisni, te kako informaciju prenijeti na način koji će njima biti najprihvatljiviji i najzanimljiviji.

Svakako, tu je i prepreka koja se odnosi na Gradski program za mlade Vukovar koji još nije usvojen. Taj dokument predstavlja osnovu i plan djelovanja svih aktera koji su povezani s mladima, a njegovo usvajanje bio bi veliki korak naprijed u poboljšavanju kvalitete života mladih na području grada Vukovara.

Što biste poručili mladima našega grada?

Uključi se, informiraj se!

Možemo li vaš rad pratiti putem društvenih mreža i kako vas mladi mogu kontaktirati?

Info centar za mlade Vukovar nalazi se u ulici 204. vukovarske brigade 43. Radno vrijeme je svakim radnim danom od 11 do 16 sati kada mladi mogu doći u prostor i informirati se, te nas mogu nazvati na broj telefona 032/450-106 ili nas kontaktirati putem e-maila icm@proni.hr.

Web i Facebook stranica dostupni su mladima 24 h gdje nam se mladi mogu obratiti putem WEB OBRASCA ili u inbox na Facebook-u Info centar za mlade Vukovar.

 

VuMi podržava: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vukovarsko-srijemska županija te Grad Vukovar.