Priče Roma – najava izložbe

Fade In i Romski resursni centar iz Darde pozivaju te na otvorenje izložbe PRIČE ROMA, koje će se održati 29. travnja u 17.00 sati u Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek.

O čemu se radi? Radi se o priči. Osobnoj priči.

Svatko ima neku svoju osobnu, životnu priču. Naše nas priče, male ili velike, opisuju, govore tko smo i kako smo postali to što jesmo, ali nas i oblikuju kao individue, kao zajednicu i kao naciju. Odražavaju svijet iz kojeg dolazimo, odražavaju vrijednosti, socijalne norme, standarde ponašanja i doživljavanja. S druge strane, priče žive da bi bile ispričane drugima. Pričajući o svom životu, pojedinac se izlaže, otkriva svoje misli, osjećaje i postupke, ali se i osnažuje, daje mogućnost drugoj osobi, drugom čovjeku, da ga čuje i razumije. Osobne pripovijesti ne informiraju nas samo o emocionalnom životu ljudi, nego nas uče razumijevanju i prihvaćanju drugih, posebno onih drugačijih.

Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba, koje ih pričaju, te priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju.

Jedna je od glavnih zadaća ove izložbe, kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu. Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti.

 

Izvor: Facebook