Program besplatnih dermatoloških pregleda

U sklopu inicijative ‘Zaštiti se… i uživaj na suncu’ predstavljen  je program besplatnih dermatoloških pregleda koji će se provoditi u 14 gradova diljem Hrvatske s ciljem ukazivanja na važnost redovnih pregleda kože i zaštite od sunca.

  • Prvi pregled održat će se u Vukovaru 8. lipnja na Trgu Republike Hrvatske, a zatim slijede pregledi na dm ženskoj utrci u Zagrebu (15. lipnja), u Slavonskom Brodu (22. lipnja) te Osijeku (29. lipnja). Tijekom srpnja pregledi će se održati u Koprivnici, Čakovcu, Krapini, Puli i Zadru, a tijekom kolovoza u Karlovcu, Crikvenici, Splitu, Imotskom i Gospiću.

U javnim akcijama dermatolozi pregledaju oko 1.600 građana, pri čemu se otkrije oko 60 melanoma, istaknula je akademkinja Mirna Šitum na konferenciji za medije, te je objasnila važnost zaštite od sunca i opasnosti koje prijete čovjeku prilikom izlaganja suncu. “Važno je da se preplanulost ne promovira kao pojam ljepote i atraktivnosti”, naglasila je Šitum, dodavši kako kampanja nije usmjerena samo na preglede, već i na edukaciju o fotozaštiti.

Adekvatna fotozaštita podrazumijeva redovito obnavljanje zaštitnog faktora, a problem je i to što većina ljudi ne koristi dovoljnu količinu kreme, rekla je dermatologinja Marija Buljan.

Naglasila je da je preplanuli ten “prvi korak u razvoju melanoma”.

  • Preventivni pregledi su, uz rano otkrivanje, ključni u borbi protiv zloćudnog tumora kože, zaključile su dermatologinje.

Detaljan raspored pregleda po gradovima dostupan je na poveznici.

 

Izvor: tportal.hr