Putuj Europom uz DiscoverEU!

Imaš 18 godina i građanin si Europske unije? Pripremi se za istraživanje Europe!
Što je DiscoverEU?

DiscoverEU je inicijativa Europske unije koja ti nudi priliku da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Mladi se mogu prijaviti tijekom dvaju krugova prijava koji se održavaju svake godine. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama.

Inicijativa DiscoverEU osamnaestogodišnjim građanima EU-a nudi mogućnost putovanja na kojem će iskusiti slobodu kretanja Europskom unijom, istražiti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su neovisnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.

Kada će biti sljedeći krug prijava?

Gotovo 50 000 mladih osvojilo je putne propusnice od prvog kruga prijava u lipnju 2018. Sljedeći krug prijava traje od četvrtka, 7. studenoga 2019. u 12 sati do četvrtka, 28. studenoga 2019. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Na dan otvaranja prijava na ovoj će se stranici pojaviti gumb „Prijavi se”!

Kandidati moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

*moraju biti rođeni između 1. siječnja i 31. prosinca 2001. (uključujući te datume)
*moraju imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli
*moraju u internetski obrazac za prijavu upisati ispravan broj osobne iskaznice ili putovnice.

Zatim će trebati odgovoriti na pitanja iz kviza (osim ako se prijavljuju kao član skupine).

Odabrani sudionici moći će putovati u razdoblju od najmanje jednog, a najviše 30 dana od 1. travnja do 31. listopada 2020.

Sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemom koji im otežava putovanje primit će potporu i pomoć kako bismo im omogućili sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU.

Mogu li na put povesti i prijatelje?

Možeš! Odluka je na tebi. Možeš putovati samostalno ili u skupini s još najviše četvero prijatelja ako oni ispunjavaju prethodno navedene uvjete. Oni će morati podnijeti vlastite prijave i pritom navesti tvoju šifru prijave. Više pročitaj u odjeljcima od B.5 do B.11 s odgovorima na najčešća pitanja.
Osim toga, možeš organizirati susrete i kombinirati planove putovanja s drugima koji su dobili putne propusnice! Za to ti može pomoći grupa DiscoverEU na Facebooku na Facebooku. Uključi se u grupu i poveži s drugim sudionicima!
„Čeka te cijeli svijet. Spakiraj se, okupi dobro društvo i kreni.”
Razmjena iskustava

Kao ambasadora inicijative DiscoverEU pozvat ćemo te da svoje priče s putovanja podijeliš na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka ili Twittera. Ne zaboravi ih označiti s #DiscoverEU! Možeš održati i prezentaciju u svojoj školi ili za lokalnu zajednicu. Osim toga, možeš sudjelovati i u natječaju Fotografije i videozapisi #DiscoverEU #Competition te osvojiti sjajne nagrade.
Želim znati više!

Zanima te više o prethodnim krugovima prijava? U informativnom članku o inicijativi DiscoverEU doznaj više o samoj inicijativi i iskustvima drugih mladih putnika.

 

Izvor: europa.eu/youth