Rode iz Čigoča čekaju da im date ime

Park prirode Lonjsko polje pozvao je građane da odaberu imena rodama iz sela Čigoč koje nosi titulu prvog sela roda u Europi.

– Budući da naše rode u Čigoču, čiji život možete pratiti live na linku, još uvijek nemaju ime pozivamo vas da nam date i svoje prijedloge imena koje možete upisati u komentare sve do 10. svibnja. Djelatnici  Park prirode Lonjsko polje tada će izabrati ime za koje vjeruju da najbolje odgovara našim rodama, objavljeno je na službenim stranicama Parka Prirode.

Park prirode Lonjsko Polje smješten u Sisačko-moslavačkoj županiji jedan je od najočuvanijih poplavnih područja Europe zaštićen i Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja. Osim posebnog riječnog krajobraza te šuma hrasta i jasena, Lonjsko polje obogaćuje i čak 350 vrsta ptica. Najpoznatije su rode koje svoja gnijezda vole praviti na krovovima drvenih kućica, zbog čega je selo Čigoč, u okviru parka prirode, odnijelo titulu prvog sela roda u Europi. Osim ptica, bogatstvo ovog parka je i u tradicijskom stočarenju. Krave, posavski konji i turopoljske svinje, kao izvorne nacionalne pasmine domaćih životinja, danonoćno obitavaju na velikim pašnjačkim površinama.