Ružičasti listopad

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a u Hrvatskoj se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke svake godine obilježava 7. listopada.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.  Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka, a nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.,

Rak dojke se može pojaviti u žena bilo koje dobi, što je i jedan od glavnih razloga zašto je redovan pregled bitan

Godine su ipak najveći rizični čimbenik raka dojke no oko 20% svih slučajeva javlja se u žena mlađih od 50 godina.

U rizičnu skupinu spadaju žene koje su se već liječile od raka dojke, čije su majka, kćer ili baka bile liječene. Također u ovu skupinu žena spadaju one koje su prvi puta rodile nakon tridesete godine života. Prema zadnjim podacima u svijetu je zabilježeno nešto manje od 1.700.000 novih slučajeva raka dojke kod žena, stoga je samopregled dojki neophodan za zaštitu zdravlja.

Već od mladosti bi svaka žena trebala započeti sa samopregledima i nastaviti se pregledavati kroz život, a stručnjaci kažu kako bi ga bilo dobro napraviti barem jednom mjesečno. Bit samopregleda je zapamtiti strukturu svoje dojke jer je na taj način lakše primijetiti bilo kakve promijene poput pojave kvržice, promijene veličine dojke ili iscjetka iz bradavice.

Na slici pogledajte kako obaviti samopregled dojki u samo tri koraka:

 

Više informacija pogledaj na:  Volise.Pregledajse.Budizdrava i SveZaNju