Savjeti za odsjedanje u hostelima

Odsjedanje u hostelima postao je gotovo sastavni dio putovanja mladih, ponajviše zbog cjenovne pristupačnosti, ali i mogućnosti upoznavanja drugih mladih ljudi sličnih interesa.
kod boravka u hostelu najbolje je ostati smiren/a, opušten/a i razgovarati s drugim ljudima. Započni s osobljem, vjerojatno su lokalni stanovnici i moći će te najbolje uputiti što vidjeti, gdje jesti i izaći.
Odsjedanje u hostelima ima svoje prednosti, ali i pokoju manu. Neki hosteli imaju privatne sobe ili manje spavaonice, ali gotovo uvijek ćeš dijeliti kupaonicu i zahod, tako da ne očekuješ potpunu privatnost.
Hosteli se od hotela razlikuju po tome što su izrazito društvena mjesta u kojima možeš upoznati nove ljude. I ako ti se ne sviđaju, nakon što napustiš hostel ne moraš ih nikad više vidjeti. Ovisi o tebi!
Neke osnovne stvari koje je dobro ponijeti sa sobom kako ne bi imao/la problema:
Ponesi japanke – Nitko ne voli pronaći vlasi druge osobe u tuš kabini ili dobiti gljivice. (naravno da nećeš ponijeti nove kožne sandale, već jeftine plastične japanke koje sapun i voda neće uništiti)
Nabavi lokot za kofer, ruksak ili torbu, ili pričvrsti svoje stvari za krevet – Budeš li neprestano u strahu da ti netko ne ukrade stvari, upropastit ćeš si odmor. Stoga, novčanik, putovnicu i druge vrijednosti čuvaj ispod jastuka ili blizu tijela.
Ponesi čepiće za uši – Može biti jako neugodno ako ne možeš spavati, jer netko glasno hrče.   (ako si ti taj/ta koji/a hrče, ali i dalje želiš odsjesti u hostelu, lakše ćeš se sprijateljiti ako podijeliš čepiće za uši kolegama u sobi)
Ponesi vlastiti ručnik i ako možeš, plahte ili vreću za spavanje – Neki hosteli nemaju ručnike, a ako ih i imaju, nisu baš najčišći. Također ćete vjerojatno morati dodatno platiti za iznajmljivanje ručnika i plahti.
Ponesi masku za oči – Netko će možda upaliti sva svjetla kada se tijekom noći vrati u sobu, baš kada se ti rano ustaješ kako bi stigao/la na avion. Maska za oči te u takvom slučaju može spasiti.
I posljednje, ali ne manje važno, provjeri komentare prijašnjih posjetitelja hostela koji planiraš rezervirati. To je najbolji način da izbjegneš neugodna iznenađenja!
Izvor: europa.eu