Savjeti za zdravu jesen

Dolaskom hladnijih i manje sunčanih jesenjih dana ljudski organizam je potrebno prilagoditi vremenskim prilikama, a biranje neodgovarajućih namirnica i slaba fizička pokretljivost, najčešće rezultiraju padom imuniteta odnosno prehladom ili gripom. Donosimo nekoliko savjeta za zdravu jesen.

Ojačajte imunitet

Ključnu ulogu u zaštiti organizma od bolesti imaju namirnice koje sadrže vitamine A, C, E, te minerale – cink, bakar i selen, za koje je dokazano da pozitivno utiču na imunitet i čuvaju zdravlje.

Detoksikacija

Naš organizam osjeća klimatske promjene te se priprema na dolazak novog godišnjeg doba. Kako biste pomogli vašem tijelu da se pripremi za novu sezonu i uspjeli zadržati kožu zdravom i blistavom jedan od načina je detoksikacija.

Tjelesna aktivnost

Svježi zrak dobro djeluje na raspoloženje i na imunitet. Umjereno vježbanje, vožnja biciklom, trčanje i sl. također imaju jak učinak na zdravlje.

Zdrava i raznovrsna prehrana

Zdrava i raznovrsna prehrana vrlo je bitna za jačanje ljudskog organizma. Zbog toga na vašem stolu ne bi trebalo nedostajati sezonsko voće i povrće jer sadrže vitamine i minerale potrebne za ovo godišnje doba.

Spavajte dovoljno

Svatko od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definirati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo 6 sati sna u prosjeku, a neke i do 10 sati. To ovisi i o vašoj dobi, o godišnjem dobu, o tome koliko ste fizički aktivni i o raznim drugim čimbenicima. Bitno je da se dobro naspavate.