Škakljive situacije na poslu: Što reći i kako dobro reagirati?

Zabunom ste poslali privatni mail kolegi s posla, ne znate kako odbiti zavođenje nadređenog ili želite zatražiti povišicu? Najvažniji je taktičan i promišljen pristup.

Ako vam pristupi kolega kojeg ste ogovarali sa željom da se s vama suoči te vas direktno pita jeste li ga nazvali “nesposobnim”, “lijenim” ili kojim god da ste se epitetom poslužili, prvi nagon je najčešće poricanje. Ipak ono najbolje što možete učiniti je priznati ono što ste rekli, ali na konstruktivan način, tvrdi Randy Cohen, autor knjige “Kako navigirati etiku u svemu”. Recite zbog kojih ste razloga rekli to što jeste navodeći konkretne primjere. Priznajte da ni vama ne bi bilo drago da čujete kako vaši kolege misle tako nešto o vama te da ne očekujte da će vam uvrijeđeni suradnik zahvaliti na iskrenosti. Ipak, nećete ispasti licemjer već čovjek s integritetom, a lakše ćete saznati od koga je ta informacija došla i kome se više ne bi trebali povjeravati.

Sviđate se kolegi ili kolegici

Ljubavni odnosi na poslu mogu poći po zlu na više od 100 različitih načina, osobito ako se radi o vezi između nadređenog i podređenog. Ako se sviđate svom šefu ili šefici, odbijanje nosi rizik toga od degradiranja, zatrpavanja poslom ili čak otpuštanja. Najbolji način da odbijete takvu romantičnu ponudu je da kažete “Oprosti, ali ja nikad ne izlazim s ljudima s posla”, savjetuje Cohen.

Želite povišicu

Prvo što morate učiniti je prepoznati dobro raspoloženje vašeg šefa, jer je timing izuzetno važan kod pregovaranja. Ako možete, saznajte je li dan u kojem ste ga naumili pitati za povišicu dobar od njegove tajnice ili asistenta. Nikad ne pitajte za povišicu ako vidite da je tvrtka u financijskoj krizi ili ako ste zatrpani poslom i opterećeni rokovima. Raspitajte se kolike su uobičajene plaće za vaš posao u drugim tvrtkama te pripremite argumente na temelju kojih smatrate da imate pravo na povišicu, bilo da je to zbog duljine vašeg staža, činjenice da vam je ona već prije obećana ili na temelju vaših posebnih zasluga.

Recite nešto poput “Htio bih razgovarati malo o svojoj budućnosti. Proteklih nekoliko godina naučio sam zaista puno i ponosan sam na svoj posao. Želio bih preuzeti još veće odgovornosti, ali i razgovarati o svojoj plaći, za koju smatram da ne odgovara poslu koji obavljam”.

“Probit” ćete rok

Ako tri dana prije roka za važan posao shvatite kako nećete uspjeti sve završiti, nikako nemojte čekati do zadnjeg trenutka u nadi da će se sve čudesno riješiti. Budite iskreni i direktni te se obratite svojim nadređenima za pomoć. Izrazite želju da radite koliko god treba da se posao što prije završi, ali da nažalost niste u mogućnosti sve zadatke preuzeti na sebe. Nadređeni možda neće biti zadovoljni, ali će cijeniti vašu iskrenost i posao staviti u prvi plan.

Želite dati otkaz bez zamijeranja

Ova situacija zahtijeva veliku taktičnost, čak i ako odlazite na bolje plaćen posao. Ipak, vaša bivša tvrtka sutra vam može postati poslovni partner ili ćete se vi možda poželjeti vratiti u nju. Prvi i najvažniji savjet je da ne “rušite mostove iza sebe”. Iskreno priznajte šefu kako vam bolje plaćen posao mnogo znači te koliko vam je zaista žao što nećete više raditi za njega. Preostali otkazni rok odradite s maksimalno truda i poštovanja prema kolegama te ih počastite na odlasku. Sačuvajte važne kontakte i povremeno im se javite na prijateljski način.

Teško vam je i loše funkcionirate na poslu

Ljubavna veza vam se raspala, u financijskoj ste krizi, ljubimac vam je umro ili je član obitelji bolestan – u tom slučaju velike su šanse da se vaše psihičko stanje odražava i na posao. Najpametnije rješenje je uzeti nekoliko slobodnih dana, no ako si to ne možete dopustiti, pokušajte iskreno razgovarati s vašim nadređenim. Ne želite li ulaziti u detalje, samo recite kako imate privatnih problema o kojima vam je teško razgovarati te da ćete se potruditi biti profesionalni, iako vam je to trenutno teško. Tako ćete osigurati više razumijevanje šefa za pogreške koje ćete vjerojatno raditi. Svakako mu se zahvalite na susretljivosti i razumijevanju.

Poslali ste privatni mail kolegama

U ovoj krajnje neugodnoj situaciji, odolite potrebi da svima pošaljete poruku u kojoj se ispričavate, jer ćete tako privući još više pažnje na to što ste učinili. Radije se ispričajte osobno te istaknite koliko vam je neugodno.

Izvor: www.pametnakuna.hr