Smijete li se dovoljno? Smijeh od kojeg se tresete čisti i jača organizam

Mislite li da se smijete dovoljno? Znate koje su sve koristi smijeha za vaše zdravlje? Smijeh od kojeg vam se stisnu trbušni mišići, a iz oka poteknu suze radosnice doslovno čisti i jača organizam.
Takav smijeh potiče cirkulaciju limfe. Limfni sustav čini serija žila koja prolazi po cijelom tijelu, jednako kao i krvne žile. Najmanje su limfne kapilare, koje se nalaze u sloju krvnih kapilara. Ove vrlo propusne žilice upijaju suvišnu tekućinu iz okolnog tkiva, te je šalju u veće, sabirne limfne žile, koje prenose limfu do žilnih stabala.

Limfa neprestano skuplja otpadne tekućine koje okružuju stanice, ispire ovu tekućinu i vraća je u krvotok. Limfne žile prenose ovu tekućinu po cijelom tijelu, dok limfni čvorovi koriste specijalizirane bijele krvne žile koji je čiste, uklanjajući otpadne tvari, mrtve stanice, pa čak i neželjene mikroorganizme.

Iskreni smijeh koji trese trbuh utječe na ubrzano vibriranje dijafragme gore-dolje, što stvara pritisak na centralne limfne žile koje prolaze sredinom tijela. Zapravo, kad god se smijete od srca, dijafragma postaje svojevrsna pumpa koja potiče limfnu cirkulaciju. Na isti način kao što srce tjera krv kroz krvne žile.