Što je internet bonton?

Internet nije samo mreža računala, nego i velika neformalna zajednica s vlastitim kodeksom ponašanja. Pravila ponašanja na Internetu slična su onima u svakodnevnom životu pa su i na Internetu razni oblici agresivnog i uvredljivog ponašanja te povrede privatnosti apsolutno neprihvatljivi.

Međutim, postoje i pravila specifična samo za Internet:

– poruke pisane isključivo velikim slovima smatraju se vikanjem
– emoticon – izraz u komunikaciji elektroničkim putem koji izražava raspoloženje i pomaže da poruka bude ispravno protumačena: 🙂 označava smijeh ili vedro raspoloženje, a 🙁 označava žalosno raspoloženje.  Postoje i druge kombinacije, ali se ne koriste toliko često.

Pravila ponašanja na Internetu mogu se podijeliti u dvije grupe:

– pravila ponašanja u privatnoj komunikaciji osobe s osobom (odnose se prije svega na e-mail)
– pravila ponašanja u komunikaciji unutar grupe ljudi (odnose se na komunikacijske usluge kao što su news grupe, distribucijske liste, forumi i IRC).

Kodeks ponašanja opisan ovdje jest općevažeći, a pojedine organizacije ili zajednice mogu imati i neka specifična pravila. Nepoštivanje kodeksa često rezultira gubitkom prava pristupa Internetu, a neki su oblici kršenja pravila, poput otvaranja e-mail-a ili naloga na društvenim mrežama pod tuđim imenom i protuzakoniti.