Što napraviti ako ne znaš je li fakultet pravi izbor za tebe?

Ako imaš svoje dvojbe oko izbora fakulteta i nisi siguran je li on pravi izbor za tebe, ne brini, nije smak svijeta. Donosimo ti četiri savjeta što napraviti u takvoj situaciji.

1. Pauziraj s obrazovanjem i promisli što želiš

Nigdje ne stoji obaveza da nakon završetka srednje škole odmah moraš upisati fakultet ili da ga, ako ga već i upišeš, moraš završiti. Ako nisi siguran/na što želiš, razmisli o tome da pauziraš s upisivanjem fakulteta ili da ‘zamrzneš’ godinu i u međuvremenu se potrudiš pronaći neki posao dok razmišljaš o tome koji je fakultet pravi izbor za tebe i je li uopće. Ako istraživanjem shvatiš da do svojeg posla iz snova nećeš moći doći bez diplome, to bi ti trebala biti dovoljna motivacija za studiranje. Ipak, odlučiš li se pauzirati, pobrini se da u jednom trenutku doneseš čvrstu odluku što dalje i izbjegneš zamku da se ta jedna godina pauze i promišljanja pretvori u dvije, tri ili pet jer ćeš to u jednom trenutku zasigurno požaliti.

2. Razvijaj svoje vještine

Neke tvrtke ne zanima razina obrazovanja već koje vještine posjeduješ. Ako si prirodno nadaren/a za nešto što je na tržištu rada uvijek traženo poput primjerice programiranja/web dizajna ili imaš nos za poduzetništvo, potrudi se samostalno usavršavati i da u životopisu tvoje znanje govori za sebe. Ovo je dobra alternativa za sve koji nisu sigurni koliko im se odlazak na fakultet isplati jer smatraju da će na ‘bubanje’ činjenica i podataka vjerojatno samo potrošiti dragocjeno vrijeme.

3. Upiši online kolegij

Tko kaže da je obrazovanje moguće dobiti samo na fakultetima? Online kolegiji su izvrsna alternativa za sve koji do certifikata ili diplome žele doći učeći isključivo ono što ih zanima. U zadnjih par godina pojavio se velik broj platformi za online obrazovanje pa ovakva vrsta obrazovanja sve više uzima maha, ponajprije zbog praktičnosti. Na tempo online kolegija ćeš se vjerojatno morati navikavati, ali sve što ti treba za njih je malo pripreme i ispravan stav. Tko zna, možda te polaganje online kolegija potakne na to da se jednom odvažiš upisati fakultet.

4. Prebaci se na drugi fakultet

Shvatiš li u jednom trenutku da si pogriješio/la s odabirom fakulteta, ništa te ne sprječava da promisliš postoji li neki fakultet koji ti se čini zanimljivijim i na kojem ćeš zbilja i imati motivacije za učenje. Odlučiš li se na odabir novog fakulteta, iskoristi vrijeme da se kvalitetno spremiš za prijemni ispit, a polaganje gradiva koje te ne zanima u međuvremenu zamijeni s poslom ili nekim korisnim tečajem.

Ako već zaključiš da fakultet nije za tebe, savjetujemo da nikada ne digneš ruke od barem nekog oblika učenja poput stranog jezika i stalnog usavršavanja jer od obrazovanja općenito možeš imati samo koristi.

Izvor: ucionica.vecernji.hr