Što su afte i kako ih izliječiti kod kuće?

Male i bolne rane koje se pojavljuju unutar usta nazivaju se aftama i često im je uzrok nepoznat. Afte u ustima se najčešće pojavljuju na mekanom tkivu u ustima, kao što su unutrašnjost obraza ili usne, jezik ili meki dio nepca. Ponekad se mogu pojaviti i u grlu. Nisu zarazne.

Kako prepoznati aftu u ustima

Afte se pojavljuju kao male, okrugle bijele točkice s crvenim rubom, dok su rjeđe su pojave one sive ili žute boje. Neke mogu biti i drugačijeg oblika. Mogu biti manje ili veće, od 1,25mm do 2 centimetra veličine. Mogu se pojavljivati u skupinama ili zasebno. One koje se pojavljuju u skupinama najčešće su manje te se pojavljuju u 80% slučajeva. Male afte koje se pojavljuju radi stresa uglavnom ne ostavljaju nikakve ožiljke. Veće afte su puno rjeđe, a njihovo liječenje može potrajati nekoliko tjedana te one uglavnom ostavljaju ožiljke. Velike afte nazivaju se i major i pojavljuju se tek u 10% slučajeva. One duboko prodiru u tkivo pa im je zato liječenje duže. Postoji i najteži slučaj herpetiformnih afti koje su jako slične herpesu. To je zapravo nekoliko oštećenja koje se spajaju u jedno i najčešće se pojavljuju kod već postojeće upale i ispod jezika.  U slučaju nastanka hipertiformnih afti liječenje je duže od 2 tjedna, a uz njih dolazi i otežano gutanje i govor.

Afte u ustima u pravilu traju od tjedan do dva tjedna, ovisno o veličini i mjestu nastanka.

Uzroci nastanka su često nepoznati

Kako nastaju same od sebe, za najčešći uzrok se uzima stres. Tako se one često pojavljuju kod mladih prije ispita, kod žena prije početka menstruacije ili kod ostalih u stresnim situacijama u životu. Nedovoljno spavanja i slabost imuniteta mogu uzrokovati stres na organizam pa tako prouzrokovati afte u ustima. Glavni simptom nastanka bit će bol koja dosta brzo prolazi. Bol će se pojačavati pri grebanju ili konzumiranju jako ljute hrane, vruće hrane i napitaka.

Ovo su još neki mogući uzroci:

  • genetska predispozicija – ako netko u bliskoj obitelji ima povremene afte, posebice roditelji, pojava je vrlo moguća – čak 90% mogućnosti
  • mehaničke ozlijede – napuknuće zuba, udarac ili iritacija od hrane
  • hormonalne promjene – glavni primjer su tablete za kontracepciju kod žena
  • nedostatak vitamina i minerala – vitamina B12, željeza, folne kiseline i cinka
  • emocionalni stres
  • slab imunitet
  • neki lijekovi
  • alergije

Liječenje afti je najbolje prirodnim putem

Izvor: net.hr