Što vam sve treba za kampiranje?

Kampiranje je jedno od najljepših načina odmora, putovanja, istraživanja i suživota s prirodom. Međutim, kampiranje nije samo podizanje šatora, za to je potrebna dobra priprema.

Ljeto se bliži, a s njim i planovi za ljetovanje. Ako se odlučite na šator i jedan od predivnih kampova koji se nalaze diljem Lijepe Naše, onda pročitajte nekoliko korisnih savjeta koji će vam zasigurno dobro doći.

 

1. Šator

U mnogim dućanima sada se već može naći veliki izbor šatora. Ima onih povoljnih, ali i puno skupljih i profesionalnijih. Ako već nemate svoj šator i odlučite se na kupovinu, pazite da je šator dovoljno velik za sve što vam treba. Veličina šatora ovisi o broju osoba koje idu na kampiranje.

Osim toga, dobro je imati šator s izolacijom. To nije ništa posebno, već je to šator u dva sloja koja čine izolaciju kako vam u vruće ljetne dane mozak i tijelo ne bi prekuhali.

Šator je dobro postaviti na ravnom i zaklonjenom prostoru kako bi što manje osjetili vjetar, a preporučljivo je da je na povišenom dijelu kako bi se eventualna kiša slijevala dalje od šatora.

Kad nađete idealnu poziciju za vaš ljetni dom, teren dobro očistite od kamenčića i češera kako ne biste imali kvrgavi i neudoban pod.

 

2. Špaga i konop

Sa šatorom ćete dobiti i klinove, ali da bi ga se dobro učvrstilo uvijek je potrebno imati puno čvrstog konopa. Naime, što bolje fiksirate šator to su veće šanse da preživi sve dane odmora i eventualne nepogode. Svaki šator ima i upute za pravilno postavljanje i namještanje.

Ljeto je varljivo doba. Idealno bi bilo kada bi samo sjalo sunce i pirkao vjetrić. No, često se dogode prolazne oluje praćene jakim vjetrom i kišom. U tim slučajevima ekstra konop i špaga su od velike važnosti.

Osim toga, špaga će vam dobro doći ako trebate objesiti ručnike ili staviti dodatan zaklon od sunca ili vjetra.

 

3. Alat

Tu ne mislimo na neki veliki kofer sa svim mogućim alatom koji ćete maznuti roditeljima. Dovoljan je dobar čekić, poneki čavao i kombinirke. Čekićem zabijate klinove za učvršćivanje šatora, čavli dobro dođu ako trebate nešto negdje objesiti (štrik za rublje, kanistar za vodu), a kombinirke su tu da se nađu ako zatreba.

Nezaobilazan predmet u kampiranju je i švicarski nožić. Neka bude što bolji, kvalitetniji i sa što više pomagala.

 

4. Karimat ili madrac na napuhavanje

 

Madrac na napuhavanje zauzima malo više mjesta, ali čini spavanje u šatoru puno ugodnijim. Karimat je tanki madrac koji ublažava neravnine ispod šatora. Ako vam pak to ne smeta onda vam ovo dvoje nije potrebno.

S obzirom da se na kampiranje treba sve nositi, onda ne smijemo izostaviti ni posteljinu. Jedna plahta, nešto za pokrivanje i jastučić na napuhavanje ne zauzimaju puno mjesta, a prijeko su potrebni.

 

5. Vreća za spavanje

Vreća za spavanje u kampu uvijek dobro dođe. Ljetne noći mogu biti vrlo tople, ali i ne moraju. U slučaju da je razlika u temperaturi između dana i noći velika, onda će vas vreća za spavanje ugrijati. Osim toga, ona može imati i ulogu karimata i biti mekana podloga za spavanje.

 

6. Vodonepropusna (impregnirana) podloga

Vaš ljetni dom u obliku šatora ne može biti bliže zemlji, a bez obzira na ljeto, zemlja je uvijek malo vlažna. Stoga vam jedna dobra impregnirana podloga može glumiti terasu ispred šatora, na kojoj nesmetano možete sjediti, ležati, jesti i družiti se.

 

7. Plastično ili kartonsko posuđe

S obzirom da u šatoru uglavnom nema puno mjesta, treba ekonomizirati i olakšati stvari. Idealno bi bilo kada biste imali svoj plastični set posuđa. Naime, ono je lagano i jednostavno se opere.

U slučaju da želite jednokratne tanjure, onda tu, kao ljubitelji prirode i njenog očuvanja, preporučujemo kartonske.

 

8. Kuhanje

Neki kampovi imaju posebne kuhinje koje mogu svi koristiti. Iako je u kampu gotovo redovna prehrana ona iz konzerve ili iz restorana, većina kampera ima svoje malo plinsko ili električno kuhalo. To je zapravo i najbolji izbor. Za to vam je potrebno i par aluminijskih posuda kako biste si nesmetano mogli nešto skuhati, poput fine jutarnje kavice.

 

9. Kozmetika

Svi kampovi imaju sanitarne prostorije koje su prostrane i ugodne te se redovito čiste. Za to vam treba sve osnovno kao i doma – četkice i paste za zube, gelovi za tuširanje, šamponi i slično.

Za boravak na suncu preporuča se, kao i uvijek, nekakva zaštita od štetnog sunčevog zračenja, a protiv uboda insekata dobro je imati laganu i nježnu kremu. Također, nije naodmet imati i malu kućnu ljekarnu u kojoj će se naći flasteri, antibiotske kreme ili prahovi (za eventualne ogrebotine i ozljede) te poneka tableta protiv bolova.

 

Članak u cijelosti preuzet s x-ica.com

Autor: Ana Zeko