Traže se najbolje srednjoškolske ideje, a nagrada je put u Bruxelles

Donosimo informacije o Ideji godine, poslovnom natjecanju koje se ove godine održava po osmi put u organizaciji portala srednja.hr. Riječ je o prilično drugačijem srednjoškolskom natjecanju jer ne postoji jasna špranca koja vodi do pobjede, već traže znanje, inovativnost i dobru prezentaciju projekta. Deset najboljih timova iz cijele zemlje zovu na dvodnevno finale u Zagreb početkom travnja, a prva tri mjesta nagrađuju putovanjem u Bruxelles.
Jeste li spremni za novu rundu natjecanja Ideja godine? Imate neku ideju kojom možete spasiti svijet (ili barem mali dio svijeta) i sve što vam treba je malo poticaja? Krenule su prijave i vrijeme je za akciju!

Upravo su počele rane prijave koje će trajati do 12. ožujka. Finale će se održati 2. travnja u prostorima našeg zlatnog partnera Effectus – Studij financije i pravo.

Ideja godine je, kako smo već spomenuli, sasvim drugačije srednjoškolsko poslovno natjecanje. Za razliku od klasičnih školskih natjecanja, mi tražimo da izađete iz okvira i pokažete nam svoju poduzetničku stranu. Korištenje jedne od novih tehnologija poput interneta je preduvjet ulaska u finale. Novih tehnologija ima puno, primjerice, to je umjetna inteligencija, internet stvari, digitalno proširena stvarnost, roboti, blockchain, virtualna stvarnost, bespilotne letjelice ili 3D ispis. Možete koristiti neku od navedenih, ali to nije nužno. Bilo koja nova tehnologija je dobrodošla!

Bilo da se radi o uređaju kojim ćete svijet spasiti od plastike, blockchain softveru kojim ćete zauvijek riješiti problem svog neurednog ormara ili umjetnoj inteligenciji pomoću koje više nikada nećete morati brisati prašinu doma – sve nas zanima i svemu ćemo dati priliku!

Zlatni partner Ideje godine je Effectus – Studij financije i pravo. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli,UBER te Print Studio.

Natjecanje je podijeljeno na dva dijela: prvi dio su prijave koje su upravo krenule, a u kojima od vas tražimo da nam pošaljete razrađeni poslovni plan vaše ideje; u drugom dijelu mi odabiremo deset najboljih poslovnih planova, a timovi koji su ih napisali dolaze u finale gdje će svoj poslovni plan morati prezentirati pred stručnim žirijem.

Ali, idemo korak po korak,

Prijaviti se mogu srednjoškolci u timovima do tri člana ili samostalno. Pri razradi svoje ideje možete tražiti pomoć profesora/ice, no onda ih morate navesti kao mentora/icu. Ako se prijave timovi s više od tri člana, njihove prijave nećemo uzeti u obzir.

Upravo su krenule rane prijave koje će trajati do 12. ožujka. Ako pošaljete svoj poslovni plan do tada možete dobiti recenziju na svoju prijavu i priliku za popravak. Finalne prijave ćemo primati sve do 26. ožujka. Proglašenje finalista bit će 29. ožujka.

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete tako da nam pošaljete svoj poslovni plan na mail idejagodine@srednja.hr. Poslovni plan koji morate ispuniti možete skinuti ovdje, a tamo vam je i objašnjeno što koja točka znači.

Ukratko, poslovni plan se sastoji od pet točaka: poslovna ideja, tržište prodaje, marketinške aktivnosti, financijski podaci, društveno odgovorno poslovanje. Opseg ne smije biti manji od četiri stranice, ali po mogućnosti ne duži od 15-ak strana. Ako je duži, nećete gubiti bodove. Cijeni se svaki dodatni prikaz rada, kroz video formu, prezentaciju ili neki drugi originalni oblik.

Što kada upadnem u finale?

Finale će se održati 2. travnja u prostorima našeg zlatnog partnera, Effectus – Studij financije i pravo. U finale upada deset najboljih, a svi oni će morati prezentirati svoju ideju pred stručnim žirijem. Članove stručnog žirija ćemo objaviti naknadno.

Drugi dan finala, 3. travnja, organiziran je obilazak naših partnera Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER i tvrtke IN2 za sve finaliste. Tamo ćete imati priliku bolje upoznati načine rada start-up tvrtki (ZICER), ali i vidjeti kako izgleda radna atmosfera kada se neka ideja pretvara u djelo.

Koja je nagrada za pobjednika?

Pobjednička ideja, odnosno tim ili pojedinac koji ju je osmislio dobiva daljnje besplatno mentorstvo na projektu i putovanje. Novost ove godine je nagrada za prva tri mjesta, a ne samo za pobjednika – naš srebrni partner Europska Komisija – predstavništvo u Hrvatskoj će poslati prve tri ekipe u Bruxelles.

A što ako nisam iz Zagreba, a upadnem u finale?

Za sve sudionike natjecanja koji dođu do finala, a nisu iz Zagreba, osigurali smo smještaj s doručkom u zagrebačkom HI Croatia hostelu. Na dan finala osiguran je ručak i večera za sve sudionike. Dan nakon finala obilazimo tvrtke partnere, a potom se svi sudionici vraćaju doma. Tijekom finala, pokrovitelj projekta UBER osigurao je kodove za sve timove kako bi bezbrižno došli na finale i u hostel.

Važni datumi

12. ožujak – rane prijave (mogućnost recenzije rada)

26. ožujak – finalne prijave

29. ožujak – proglašenje finalista

2. travanj – finale u prostorima Effectusa, večera i noćenje u Zagrebu

3. travanj – doručak, obilazak partnera, odlazak kući

Tko su prijašnji pobjednici Ideje godine?

  1. izdanje – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar – I. gimnazija Varaždin – Mentorica Kristina Oršić Manojlović – Projekt Croatian Beaches
  2. izdanje – Ilija Perić – Tehnička škola Ruđer Bošković – Mentor Ilija Korać – Projekt In My Wave
  3. izdanje – Kristijan Žic, Marin Nižić i Slavica Blašković – Prirodoslovna i grafička škola Rijeka – mentor Matija Rubinić- Projekt Trampolin
  4. izdanje – Eva Šimec, Marija Djerdjaj i Denis Cvijanović – Srednja škola Vladimir Gortan Buje – mentorica Dolores Mihelić-Malbašić – Projekt Road Aid Black Box
  5. izdanje – Ante Toni Debelić – Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti – mentorica Alenka Šuljić Petrc – Projekt GrowCity
  6. izdanje – Roko Radanović, Toma Puljak i Dražen Barić, mentorica Marija Rakić Mimica – III. Gimnazija/Elektrotehnička škola, Split – Projekt LiftOFF
  7. izdanje – Duje Štolfa i Antonio Nikolić, mentor Ante Bartulović – III. Gimnazija Split – Projekt SortIT

_____________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli,UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.

Izvor: srednja