Traže se vaši prijedlozi za poboljšanje Zakona o obavljanju studentskih poslova

U tijeku je javno savjetovanje novog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova. Svi su pozvani priključiti se raspravi.

Studentima je često posao nužan kako bi osigurali financijska sredstva za potrebe svog studiranja, a rad putem studentskih servisa jedini je način za legalno zaposlenje. Nažalost, takav rad nerijetko ne funkcionira kako bi trebao jer se studenti susreću s mnogim poteškoćama poput premalih satnica, iskorištavanja i neisplaćivanja plaća.

Stoga je pripremljen novi Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova koji bi trebao riješiti sve probleme s kojima se studenti susreću tijekom svog rada. Tako bi studentska satnica iznosila minimalno 20 kuna, a pravo na rad dobili bi i izvanredni studenti, što do sada nije bio slučaj. Ono najvažnije uvođenje je nove metode koja će spriječiti poslodavce da iskorištavaju studente kao jeftinu radnu snagu.

U tijeku je javno savjetovanje prijedloga, što je odlična prilika da se uključite i komentirate, odnosno iznesete svoje mišljenje vezano za Zakon, sadrži li sve potrebno, treba li nešto dodati ili izmijeniti. Predstavništvo studenata već je dalo svoje komentare, što je u intervjuu za studentski.hr posvjedočio Marko Lepoglavec, član Radne skupine za izradu Nacta, a raspravi i vi možete pristupiti, i to preko aplikacije e-Savjetovanje koja omogućuje uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja određenog zakona te drugih propisa i akata.

Sve dodatne informacije o korištenju aplikacije i uključivanju u javnu raspravu potražite na stranici e-Savjetovanja.

izvor: studentski.hr