Učenje uz glazbu

Vjerujemo kako se nekima od vas učenje uz glazbu čini nemogućim, pa i čak i nezamislivim. Drugi pak tvrde kako im baš glazba pojačava koncentraciju i pomaže ostati budnima u već dovoljno kratkim predispitnim besanim noćima. I dok će riječi pjesama možda omesti koncentraciju, instrumentalne izvedbe zasigurno će pomoći postizanju maksimalne usredotočenosti na određene zadatke, pisanje radova i općenito, omogućiti da se u potpunosti fokusiraš na učenje.

Donosimo ti nekoliko mogućih opcija, ako se odlučiš na učenje uz glazbu:

1. Klasična glazba

Za bolje pamćenje i brže učenje svakako izaberi nešto od Mozarta, Handela ili pak od Čajkovskog , poput Plesa šećerne vile iz baleta Orašar.

2. New age glazba

Karakteristike ove glazbe su da djeluje opuštajuće te relaksira i duh i tijelo. Samo, pripazi da ne zaspeš. Najpoznatiji izvođači: Enya, Gandalf, Deep Forest, Oliver Shanti & Friends.

3. Instrumentalni pop – rock

Glazbeni virtuozi poput Joa Satrianija, Steva Vaia i Johna Petruccia predstavnici su instrumentale, moderne glazbe, a glavni uzori su im Hendrix i Jimmy Peig. Uči uz njihove note pogotovo kada nešto štrebaš napamet jer će te njihov snažni ritam u potpunosti razbuditi, stoga slobodno pojačaj do daske.

4. Plemenska glazba

Glazba koja pjeva o Africi ili nekom drugom kontinentu donosi nam raznovrsnost zvukova te stvara pomalo ambijentalni ugođaj. Svakako djeluje stimulirajuće na naše moždane stanice.

5. Glazbeni hitovi

I za kraj, za sve one koji uvijek uče uz glazbu te im riječi pjesama nikada ne odvraćaju pažnju, nekoliko glazbenih hitova po našem izboru:

Otis Ray Redding, Jr.: Sitting on the dock of the bay
A-ha: Take on me
Fleetwood Mac: Albatross
Bee Gees: How Deep Is Your Love
Chris Rea: Looking For The Summer
Michael Buble: You Don’t Know Me and That’s All
Andy Williams: Moon River
The Godfather, soundtrack
Whitesneke: Here I Go
Toto: Africa

Nadamo se da će svima vama učenje uz glazbu donijeti jako dobre rezultate na ispitnim rokovima koji slijede, a za slučaj da vam ovakav način učenja smeta – ugasite muziku, slušajte tišinu i u potpunosti se koncentirajte na štrebanje. A kako učenje ne bi postalo mučenje, s vremena na vrijeme napravite kratku pauzu uz najdraži glazbeni hit. Sretno!

Izvor: mojfaks.com