Uči strani jezik dok putuješ

Prema istraživanju Eurostata 50,6 % mladih Europljana uči najmanje dva strana jezika. Saznaj kako tvoj posjet inozemstvu može poboljšati tvoje znanje stranog jezika.

1. Moraš pokušati! Iako si početnik, moraš vježbati, a iz pogrešaka ćeš još više naučiti. Zatraži od drugih da pričaju s tobom na njihovu jeziku, bez obzira što tečno govore tvoj jezik. Ako ipak počnu govoriti tvojim jezikom, ti nastavi govoriti na njihovu jeziku. Nemoj se truditi izgovarati duge i složene rečenice – ali potrudi se govoriti razgovijetno.

2. Zaboravi na knjige. Nemoj previše vremena provoditi učeći riječi ili gramatiku. Najbolji je način učenja jezika, doživjeti jezik. Zamoli svoje prijatelje da ti pomognu s točnim izgovaranjem riječi. To je puno korisnije od fonetske transkripcije.  Kako bi zapamtio riječi zalijepi papiriće s riječima po svojoj sobi.

3. Nije samo jezik bitan. Upoznaj i lokalnu kulturu i običaje. Informiraj se o zemlji i postavljaj pitanja lokalnom stanovništvu. Slušaj glazbu koju voliš na tom jeziku – naučit ćeš nove riječi bez puno truda.

4. Budi znatiželjan. Čitaj članke i knjige na tom jeziku o temama koje te zanimaju (npr. o video igricama ili omiljenom sportu). To će ti pomoći u komunikaciji. Drugi zabavni načini kako popraviti svoje znanje jezika su čitanje blogova, slušanje podcastova i gledanje video zapisa s titlovima na izvornom jeziku.

5. Izađi vani i upoznaj ljude. Idi na društvena događanja (poput zabava i studentskih sastanaka) i sklopi nova prijateljstva. Pokušaj dogovoriti učenje jezika u tandemu s izvornim govornikom nekoliko sati tjedno – to je izvrsan način za vježbu.

Korisne povezice

Polyglotti4: – alati za učenje jezika i savjeti pravih poliglota!
Polyglotclub: – pronađi osobe diljem svijeta čiji jezik želiš naučiti i vježbaj s njima te ih nauči svoj jezik.
-Portal za učenje jezika – pronađi tečaj jezika ili školu bilo gdje u svijetu.

Izvor: europa.eu