Umjetnički natječaj za djecu i mlade “Postani umjetnik Dunava!”

I ove godine u organizaciji Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR), natječajem Postani umjetnik Dunava 2023 potiču se djeca i mladi na bolje upoznavanje rijeka u njihovom okruženju, interpretaciju značenja okoliša za njih te kreativnost u stvaranju umjetničkih djela. Djeca iz svih škola, nevladinih organizacija i klubova za djecu s područja dunavskog sliva pozivaju se na sudjelovanje u natječaju!

Natjecanje ne samo da povezuje djecu iz dunavske regije, već ih i educira o vrijednostima i važnosti rijeka za prirodu i čovjeka.

 

Detalji natječaja

Sudjelovati mogu djeca i mladi iz svih zemalja dunavskog sliva (Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, Moldavija i Ukrajina).

Oni su za vrijeme podnošenja prijava podijeljeni, ovisno o njihovoj dobi, u dvije kategorije:

  • Juniori: od 6 do 11 godina
  • Tinejdžeri: od 12 do 18 godina

Mogu se prijaviti samostalno, kao razred ili kao grupa od maksimalno 4 osobe.

Natjecanje će se odvijati na dvije razine: nacionalnoj i međunarodnoj. Nakon što budu izabrani na nacionalnoj, pobjednici će se natjecati na međunarodnoj razini. Sudionici se pozivaju na provjeru roka za predaju radova sa svojim nacionalnim organizatorom.

Tri umjetničke kategorije: umjetničko djelo, video, fotografija

Sudionicima se savjetuje otići na obalu rijeke u njihovom gradu/mjestu ili prirodnoj okolini i stvoriti svoju umjetnost okoliša, odnosno umjetničko djelo, video ili fotografiju. Nakon što izrade svoje umjetničko djelo, djeca ili učitelji ga trebaju fotografirati i poslati nacionalnom organizatoru, Zelenom Osijeku. Isto vrijedi i za video uradak te fotografiju. Nužno je da datoteke koje se šalju budu visoke rezolucije, ne budu odrezane, da su spremne za ispis te se mogu jednostavno pregledavati.

Smjernice

  • Umjetničko djelo – treba biti izrađeno od prirodnih materijala pronađenih pored rijeke. Primjerice, od prikupljenih materijala mogu se izraditi skulpture, kolaži, modni dodatci, nakit i slično. Minimalna veličina digitalnih fotografija umjetničkih djela treba biti 150 DPI i 3 MB.
  • Video – ne bi trebao biti duži od 1 minute. Mogu biti snimljeni kamerom ili mobitelom. Potpuno animirani video uraci neće biti prihvaćeni. Učenici mogu snimiti film, otpjevati pjesmu ili izvesti performans. Svaki video obavezno mora sadržavati engleske titlove!
  • Fotografija – trebaju prikazati život na rijeci ili specifične aktivnosti umjetnika/fotografa uz rijeku. Umjesto stvorenog umjetničkog djela, kategorija fotografije fokusira se na umjetnički performans ili specifičnu situaciju viđenu uz rijeku. Bio to zalazak sunca iznad rijeke, jezera ili grada, ljudi koji uživaju ili slave rijeku ili umjetniku posebno upečatljiv dio rijeke. Ne postoje granice kreativnosti. Minimalna veličina fotografija je 150 DPI i 3 megabajta.

Sve fotografije i video uraci trebaju biti poslani nacionalnom organizatoru.

 

  • ROK ZA SLANJE RADOVA: 31.10.2023.

NACIONALNI ORGANIZATOR ZA HRVATSKU:

Udruga za zaštitu Prirode i okoliša Zeleni Osijek

Opatijska 26f, 31 000 Osijek, Hrvatska

Tel: +385 31 565 181

Kontakt osoba: Mislav Barić

E-mail: mislav@zeleni-osijek.hr

 

  • Više info o odabiru pobjednika na nacionalnoj i međunarodnoj razini saznajte ovdje. 

 

Izvor: zeleni-osijek.hr