Upoznajte sjajnu Martinu Kaluđer

Za početak, ukratko nam se predstavi!
Zovem se Martina Kaluđer. Rođena sam s cerebralnom paralizom i u kolicima sam cijeli život. Imam 32 godine, voditeljica sam Kluba samozastupnika za osobe s invaliditetom u sklopu udruge Zvono u Belišću. Završila sam osnovnu školu jer tada nisu postojale mogućnosti za daljnje školovanje. Jako sam vedra i pozitivna osoba koja se voli družiti i upoznavati nove ljude te stjecati nova znanja i iskustva.
Jedna rečenica ili citat koji te opisuje:
“Što me ne ubije to me ojača!”
Kako ulažeš u vlastito znanje i stjecanje novih vještina? Što radiš u slobodno vrijeme? Doprinose li te aktivnosti tvom profesionalnom razvoju?
Uvijek sam otvorena za učenje novih stvari. Nikad ne odbijam mogućnost da se educiram i idem na sve edukacije na koje sam pozvana kao voditeljica Kluba samozastupnika i kao članica udruge Zvono. Također, volim učiti od drugih ljudi te prihvaćam njihove prijedloge za poboljšanjem. U slobodno vrijeme se bavim ručnim radovima, družim se s prijateljima i čitam knjige. Volontiram u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Belišću.
Koji je, trenutno, najveći problem vezan uz mlade u Osijeku i u Hrvatskoj? Doprinosiš li rješenju tih problema svojim radom i/ili osobnim razvojem?
Najveći problem u Osijeku, kao i u ostatku države je nemogućnost mladima da se zaposle nakon školovanja. Osobama s invaliditetom je još i teže naći posao. Time postaju nezadovoljni i ne vide način kako to promijeniti. Mi samozastupnici, na sastancima puno pričamo o našim problemima i pokušavamo međusobno si pomoći. Međusobno se motiviramo i stječemo nova znanja te mislimo da ćemo time doći do pozitivnih promjena u našem okruženju.
Navedi primjer ili ideju koju si sam/a osmislio/la i provela u djelo. Kakvi su bili rezultati i što te ponukalo na to?
Imam prijateljicu koja je u kolicima i živi u zgradi bez lifta. Veliki problem joj je predstavljao sam izlazak iz zgrade. Zajedno s volonterima sam organizirala akciju da joj se postavi rampa kako bi joj se olakšao i popravio život.