Video “Jedi lokalno, djeluj održivo”

Video učenika Osnovne škole Drenje koji tematizira problem bacanja hrane osvojio je visoko drugo mjesto na nedavno završenom europskom natjecanju u sklopu projekta “EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno”.

Cilj ovog projekta u kojem, uz Hrvatsku, sudjeluje još 11 europskih zemalja, je potaknuti učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja, od kojih upravo problem bacanja hrane i broj gladnih ljudi spadaju među goruće teme današnjice.

Svoj put na europsko natjecanje baranjski su učenici izborili putem nacionalnog video natječaja “Tanjur pun dobrote” u organizaciji Udruge Žmergo u kojem je sudjelovalo čak 400 hrvatskih učenika iz 22 osnovne i srednje škole.

Njihov video uradak nazvan ‘Jedi lokalno, djeluj održivo’, dobio je tako priliku predstavljati Hrvatsku uz Austriju, Cipar, Francusku, Italiju, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku.

Žiri EAThink2015 natječaja pohvalio je učenike za kreativnost te lijepo i efektno promišljanje problematike i teme natječaja. Pobjedu je odnijela Francuska s vrlo sitnom bodovnom prednošću. Naime, video francuskih učenika dobio je ocjenu 8.19, dok je video baranjskih učenika ocijenjen s 8.05 bodova.

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj inicijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, u sklopu projekta potaknulo ih se i na konkretno djelovanje – kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.