VukovART

Međunarodna manifestacija “Vukovart – Luka umjetnosti” održava se u Vukovaru, u suorganizaciji Vala kulture i Grada Vukovara, kao nastavak prošlogodišnje međunarodne manifestacije VUKOVART – luka umjetnosti 2017., od 29. svibnja do 10. lipnja, a kroz projekt “Vukovar goes vertical” najpoznatiji svjetski umjetnici ‘street art’ scene oslikat će 700 četvornih metara na pet lokacija u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Na festivalu gostuju najuspješniji umjetnici sa svjetske street art scene, a posjetitelji mogu promatrati kreativne procese Marine Capdevile iz Španjolske, Rickeyja Lee Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabia Fedelea iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme. Umjetnici oslikavaju fasade u Borovom naselju, a program će biti popraćen i glazbenim nastupima.

Međunarodna manifestacija “Vukovart – luka umjetnosti” ove godine nosi radni naziv “Vukovar goes vertical” i značajan je iskorak u novo pozitivno stanje, koje će imati učinak na prostor, Vukovarce i posjetitelje grada na Dunavu. Organizatori ističu kako je glavni cilj manifestacije ponudom novih sadržaja odmaknuti se od fokusa ratnog turizma i otvoriti pozitivnu priču, koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar.

Filip Mrvelj, autor prve 3D slike u Vukovaru, rekao je kako su prošle godine umjetnici oslikavali Vukovar, a ove se godine manifestacija seli u gradsku četvrt Borovo naselje, gdje će se oslikavati pet velikih pročelja.

– Ovo je internacionalna priča i predstavlja projekt otvorene galerije, koja se širi i unosi nove boje u grad. Umjetnicima je najvažnije da dobiju priliku sami izabrati motiv i predstaviti se, a mi smo tu slobodu dobili u Vukovaru – naglasio je Mrvelj te izrazio zadovoljstvo što će, za razliku od prošle godine kada su sudjelovali samo muškarci, ove godine u manifestaciji sudjelovati i dvije djevojke.

Izvor: glas-slavonije.hr